NEBULOASĂ TOTALĂ ÎN MINISTERUL LUI OLGUȚA: Softul pentru recalcularea pensiilor pe Legea 221/2018 este de negăsit la Casele de pensii

NEBULOASĂ TOTALĂ ÎN MINISTERUL LUI OLGUȚA: Softul pentru recalcularea pensiilor pe Legea 221/2018 este de negăsit la Casele de pensii

De o lună și jumătate, casele de pensii din țară ar fi trebuit să înceapă recalcularea din oficiu a pensiilor persoanelor încadrate în grupele I și II, care au intrat în plată înainte de 1 ianuarie 2011, așa cum prevede Legea 221/2018. Legea trebuie să repare prevederile introduse prin Legea 192/2015, care a prevăzut majorarea stagiului de cotizare pentru cei pensionați cu grupa I și II de muncă. 

Au trecut peste 100 zile de la publicarea Legii 221/2018 în Monitorul Oficial al României, dar softul în baza căruia trebuie să se facă recalcularea încă nu a fost trimis către casele de pensii.
Mi se pare o situație inadmisibilă și o atitudine neserioasă din partea doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu. I-am trimis o interpelare la începutul lunii octombrie, prin care i-am cerut să explice lipsa softului și să precizeze o dată de la care acesta va fi funcțional. La a doua întrebare nu a avut niciun răspuns, ceea ce înseamnă că e o nebuloasă la Ministerul Muncii pe acest subiect. Fiecare zi care trece duce la întârzieri în eliberarea deciziilor de recalculare. Unii dintre beneficiari, în marea lor majoritate mineri care au lucrat în condiții foarte grele și sunt măcinați de boli profesionale, nu vor apuca să-și vadă pensia recalculată”, a spus deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.
Situația pare să fie similară cu cea din momentul recalculărilor pe Legea 192/2015, când softul a venit după un an și jumătate. A dus, la fel cum va duce și acum, la blocaje la nivelul caselor de pensii, care nu au mai avut timp să termine recalcularea în perioada prevăzută de lege. Spre exemplu, conform datelor oferite în interpelare de Ministerul Muncii, mai sunt, în baza Legii 192, de recalculat 100% din dosare în Mehedinți, 85% în Ilfov, 57% Vrancea, 43% București. Media națională este de 21%. Maramureșul mai are 1% de recalculat. Termenul legal pentru acestă recalculare a expirat în 2017.
În aceste condiții, se naște o întrebare legitimă: când va fi terminată recalcularea dosarelor în baza Legii 221/2018?
Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.