Muzeul Maramureşului din Sighetul Marmaţiei sărbătoreşte inaugurarea proiectului" Instalatii tehnice populare actionate de apa in cadrul Muzeului Satului"

Muzeul Maramureşului din Sighetul Marmaţiei sărbătoreşte inaugurarea proiectului" Instalatii tehnice populare actionate de apa in cadrul Muzeului Satului"

Proiectul comun romano-norvegian derulat de Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei a ajuns la final. Cu ocazia inaugurari proiectului “Instalatii tehnice populare actionate de apa in cadrul Muzeului Satului”, Muzeul Maramuresului va organiza si Conferinta Asociatiei Nationale a Muzeelor in Aer Liber din Romania. Organizarea acestui eveniment va marca totodata si 30 de ani de la deschiderea oficiala a Muzeului Satului Maramuresean. Manifestarile se vor desfasura in perioada 29- 30 aprilie.
Acţiunile organizate de muzeu vor debuta mâine, 29 aprilie, începând cu ora 10.00 la Sala de protocol a Primăriei Sighetul Marmaţiei. Deschiderea programului va fi marcată de alocuţiunile susţinute de Dr. Mihai Dăncuş, Directorul Muzeului Maramureşului, Doamna Primar Prof. Eugenia Godja  şi Prof. univ. dr. Vasile Timiş – Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului. Mesaje şi cuvinte de salut vor rosti şi invitaţii Conf. dr. Paula Popoiu – Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Muzeelor în Aer Liber din România, Reprezentantul Consiliului judeţean Maramureş – Baia Mare – partener în proiect, Dag Rorgemoen – Director Vest Telemark Museum – partener în Proiect, Reprezentantul Ambasadei Norvegiei la Bucureşti, Prof. univ. dr. Ioan Opriş, Muzeul Naţional de Istorie a României, Reprezentantul Ministerului Finanţelor – Bucureşti, Dr. Ştefan Virgil Niţulescu – Preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM pentru România, Vasile Bârlea – Reprezentantul firmei de execuţie, Arh. Laura Zaharia – Reprezentantul firmei de proiectare, Conf. Univ. Dr. Gheorghe Bârlea – Senator în Parlamentul României.
La orele 12.00, Primăria Sighetu Marmaţiei va oferi un Cocktail participanţilor, după care va urma momentul lansării unor  publicaţii editate în cadrul muzeului.
Invitaţii vor efectua o vizită de informare la Muzeul Satului Maramureşean, începânde cu ora 13:00, urmând ca la ora 14:30 sa fie invitaţi la masa.
Programul va fi reluat în jurul orei 16.00, când cei prezenţi vor fi invitaţi să participe la Simpozionul – Proiectul RO 0031 – Sectorul de instalaţii tehnice acţionate hidraulic în Muzeul Satului Maramureşean.La discuţiile moderate de Dr. Mihai Dăncuş – coordonatorul proiectului, vor participa muzeografi, specialişti de la Muzeul Maramureşului, arhitecţi, proiectanţi, restauratori, muzeografi din ţară şi colegii de la Vest Telemark Museum conduşi de Dl. Dag Rorgemoen.
Tot mâine, organizatorii au pregătit şi o Conferinţă a Asociaţiei Naţionale a Muzeelor în Aer Liber din România cu tema Prezervarea monumentelor de tehnică populară „in situ” şi în muzee – mărturii de civilizaţie tehnică românească şi europeană. Dezbaterea va fi coordonată de Conf. Univ. Dr. Paula Popoiu – Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Muzeelor în Aer Liber din România, Director general Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Participă: Membrii Asociaţiei, muzeografi şi specialişti din ţară şi de peste hotare.
Acţiunile din 29 aprilie se vor încheia  la ora 19.30, când toţi participanţii vor lua cina.
Duminică, 30 aprilie, programul pregătit de organizatori va începe la ora 10:00 cu o vizită la Muzeul Etnografic al Maramureşului, urmând ca la ora 11.00 , toţi invitaţii să se deplaseze la Muzeul Satului Maramureşean, unde vor fi punctate o serie de acţiuni, care vor debuta  cu inaugurarea noului sector al muzeului şi o demonstraţie practică în cadrul noului Sector al muzeului: punerea în mişcare a instalaţiilor restaurate în muzeu. În continuare se va trece la prezentarea ţăranilor foşti proprietari şi urmaşii acestora,vernisajul expoziţiei meşterilor populari – colaborare cu Şcoala Populară de Artă.
Participanţii se vor bucura la finalul programului de un spectacol folcloric în aer liber, susţinut de grupuri de ţărani din Ieud, Berbeşti, Fereşti, Breb, Vadul Izei, ansamblurile folclorice de la Şcoala Populară de Artă, Clubul Copiilor, Casa de Cultură, Casa Iurca de Călineşti.
 Ora 15:00 va marca incheierea acţiunilor, cand Muzeul Maramureşului va oferi o masa îmbelşugată  pentru toţi invitaţii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.