Structuri militare şi civile au intervenit pentru stingerea unui incendiu în zona montană a comunei Bistra

Structuri militare şi civile au intervenit pentru stingerea unui incendiu în zona montană a comunei Bistra

        Aseară in jurul orei 21 prin apelul unic de urgenta 112 a fost anuntat un incendiu în zona montană de pe raza administrativ teritorială a comunei Bistra. Pentru stingerea incendiului au intevenit atat structuri militare cat si civile dar a fost solicitat si sprijinul unui elicopter aflat în dotarea Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. 

Prefectul Sandu Pocol a fost anunţat despre producerea situaţiei de urgenţă şi a dispus, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă măsuri pentru deplasare şi de intervenţie a structurilor militare teritoriale al Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv civile din cadrul comitetului local pentru situaţii de urgenţă.
           Prefectul de Maramureş a spus:”Din primele informaţii pe care le-am primit incendiul s-a produs pe teritoriul ucrainean, datorită unui foc lăsat nesupravegheat de către turişti aflaţi în zonă. Acesta s-a extins şi în zona montană de pe raza administrativă a comunei Bistra. Pentru că accesul la faţa locului era îngreunat, fără cale de acces pentru autovehicule, am anunţat conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi am solicitat sprijinul unui elicopter aflat în dotarea Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul ministerului nostru. Din discuţiile purtate cu generalul de brigadă Dorel Grădinaru, elicopterul urma să efectueze un survol deasupra zonei de producere a incendiului pentru evaluarea şi evoluţia incendiului. În caz de nevoie urma să sosească, pe parcursul zilei de azi un alt elicopter care să intervină pentru stingerea incendiului de suprafaţă (prin împrăştierea a  5000 tone de apă) cu ajutorul unor instalaţii speciale aflate în dotare”.
           Grupa operativă de pompieri militari a ISU Maramureş (trei ofiţeri), locţiitorii comandanţilor de la subunităţile de pompieri militari din Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus însoţiţi  de 27 pompieri militari, 13 poliţişti de frontieră şi 15 membri ai Comitetului local pentru situaţii de urgenţă Bistra şi angajaţi ai Ocolului Silvic s-au deplasat cu autovehicule din dotare până în zona unde exista drum de acces rutier. De aici, toate structurile militare şi civile s-au deplasat pietonal, pe o distanţă de aproximativ şapte kilometri şi au acţionat cu cazmale, lopeţi, mături, drujbe pentru stingerea incendiului. Pompierii militari au transportat manual şi două motopompe cu apă care însă nu au fost utilizate pentru intervenţie, datorită faptului că pe crestele montane mai există zăpadă, pe care au folosit-o pentru stingerea incendiului. După stingerea incendiului structurile militare şi civile s-au retras, în această dimineaţă, în jurul orelor 4.00.
         Fiecare din cei care au participat la intervenţia dificilă de stingere a incendiului şi-au făcut datoria şi nu a mai fost nevoie de sprijinul elicopterelor din dotarea Ministerului Administraţiei şi Incendiului, a mai adăugat prefectul Sandu Pocol. Despre stingerea incendiului a fost anunţată conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile ucrainene au fost anunţate de extinderea incendiului şi în zona montană a teritoriului românesc din judeţul nostru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.