Muzeul Maramureșan din Sighet a marcat 75 de ani de la eliberarea Sighetului de sub ocupația străină printr-o expoziție documentară, carte, pictură și grafică

Muzeul Maramureșan din Sighet a marcat 75 de ani de la eliberarea Sighetului de sub ocupația străină printr-o expoziție documentară, carte, pictură și grafică, ”Maramureșul nostru”. În realizarea expoziției muzeul a colaborat și cu Biblioteca Municipală ”Laurențiu Ulici”.

În centrul expoziției s-au aflat o parte din lucrările pictorului Traian Bilțiu Dăncuș. Expoziția  conține 13 tablouri.

”Este o expoziție omagială, documentară, în carte și pictură,pe care am deschis-o la 75 de ani de la eliberarea Sighetului în 18 octomrbie, 1944. Am expus cărțile care s-au scris în și despre Maramureș, Biblioteca Municipală ”Laurențiu Ulici” a expus 43 de autori, muzeul câteva zeci de cărți ai căror autori suntem noi, muzeografii, cercetătorii științifici ai muzeului. În același timp am prezentat o expoziție Traian Bilțiu Dăncuș pentru că acesta reprezintă cel mai bine spiritualitatea românească a Maramureșului. După cum știți, Traian Bilțiu Dăncuș a lăsat o donație foarte consistentă Muzeului Maramureșan pe care am dori să o expunem la muzeu prin recondiționarea spațiilor de la Casa Muzeu ”Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”, în cele cinci săli foarte mari am putea să facem o expoziție de pictură Traian Bilțiu Dăncuș, o expoziție care să cuprindă și un spațiu documentar”, spune Gheorghe Todinca, directorul Muzeului maramureșan din Sighet.

Biblioteca Municipală ”Laurențiu Ulici” a participat cu 43 de volume, majoritatea semnate de autori tineri.

”Am pregătit cărți din toate domeniile, a autorilor consacrați și nu numai, dar le-am oferit șansa și celor mai tineri care sunt novice în taina scrisului, le-am acordat aceastîă șansă și sunt fericită că astăzi am putut să le vedem expuse și să sperăm că publicul sighetean să le viziteze în număr cât mai mare”, spune Diana Iancu, șef serviciu Biblioteca Municipală ”Laurențiu Ulici”.

Expoziția va rămâne deschisă publicului larg timp de o lună de zile.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.