Meniu de criză pentru bolnavi

Meniu de criză pentru bolnavi

Norma de hrană repartizată zilnic fiecărui bolnav internat în Spitalul Municipal Sighet este de aproximativ 300-350 g/masă, pentru care unitatea medicală cheltuie în jur de 7 lei. Cu această sumă, bucătarii instituţiei trebuie să se gospodăreasca bine, în aşa fel încât pacienţii să fie hrăniţi, dar să se facă şi economie. Deocamdată, nu s-au înregistrat plângeri în acest sens, deşi este cunoscut faptul că majoritatea celor internaţi primesc alimente şi de la rude. Bucătarii spun că din cauza crizei, dar şi a preţurilor mari în ultima perioadă pacienţii nu mai primesc lactate, carne de porc sau desert.

Pentru micul dejun, prânzul şi cina bolnavilor, bucătarii Spitalului Municipal Sighet trebuie să se gospodăreasca în aşa fel încât să mulţumească şi pacienţii, dar să se încadreze şi în cei aproximativ 7 lei alocaţi pentru meniul zilnic.

Marina Vasile ne-a declarat că din puţinul pe care îl au trebuie să pregătească câteva sute de porţii de mâncare zilnic, bolnavii cu diabet, arşii, cei de la oncologie beneficiind chiar de un regim special.

Majoritatea pacienţilor se declară mulţumiţi de calitatea şi cantitatea mâncării pe care o primesc. Aceştia recunosc însă că mai primesc şi de acasă.

Cei responsabili de alimentaţia pacienţilor au declarat că deocamdată situaţia este suportabilă, deşi s-a tăiat din raţia bolnavilor şi stocul de cartofi este pe terminate. Probleme mari vor fi declară Marina Vasile în momentul în care preţurile vor continua să crescă pentru că toate alimentele sunt cumpărate, terenurile aparţinând spitalului nefiind cultivate de ani de zile.

În 2008 guvernanţii au hotărât că norma de hrană pentru fiecare bolnav internat în România trebuie să se încadreze între 4,7 şi 7 lei. De atunci, nimeni nu şi-a pus problema că alimentele s-au scumpit cu 60%.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.