Meduzele ucid de zece ori mai mulţi oameni decât rechinii

Meduzele ucid de zece ori mai mulţi oameni decât rechinii

În pofida gurii sale impresionante, rechinul ucide de zece ori mai puţini oameni decât meduzele, arată specialiştii, care spun că psihoza vis-a-vis de rechini nu are legătură cu numărul de atacuri din lume.

În ultimii zece ani au fost înregistrate anual între 50 şi 100 de atacuri ale rechinilor împotriva oamenilor, soldate în medie cu mai puţin de 10 morţi, anunţă International Shark Attack File, referinţa statistică în domeniu. ‘Meduzele, de exemplu, ucid cam 100 de persoane în fiecare an, chiar dacă este mai puţin spectaculos să te pişte o meduză decât să te măcelărească un rechin’, declară AFP Robert Calcagno, director general al Institutului şi Muzeului oceanografic din Monaco. Din punct de vedere strict statistic, rechinii sunt mai puţin periculoşi chiar şi decât elefanţii, care ‘ucid 600 de persoane pe an’, scorpionii (5.000 de decese) sau şerpii (100.000), adaugă el.

Atacurile rechinilor sunt în prezent de două ori mai numeroase decât în anii 1980. În insula Reunion, unde de un an au loc tot mai multe atacuri şi unde un surfer a murit în luna iulie, rechinii buldog şi rechinii tigru sunt în atenţia autorităţilor, care au cerut luni capturarea a circa 20 de animale în cadrul unui pescuit cu ‘caracter ştiinţific’. Specialiştii în rechini apreciază că extinderea practicării surfingului şi a sporturilor nautice ar explica creşterea numărului atacurilor la nivel mondial. Scăderea numărului peştilor din cauza pescuitului excesiv i-ar putea face pe rechini să-şi caute hrana în locuri în care nu ajungeau până acum.

Dar şi efectivele de rechini sunt în scădere în urma pescuitului excesiv – în fiecare an sunt capturaţi între 30 şi 70 de milioane de rechini -, care satisface cererea asiatică de aripioare, considerate în mod greşit un afrodisiac. Unele specii sunt chiar ameninţate cu dispariţia, ceea ce constituie o problemă pentru viitorul oceanelor, pentru că ‘rechinii sunt indispensabili ecosistemelor marine’, arată Philippe Vallette, director general al Centrului Mării ‘Nausicaa’ (nordul Franţei). ‘Dacă dispar, nu-şi mai fac treaba de prădători de vârf, care mănâncă prădătorii de sub ei’, modificând profund echilibrul mediului peste care domneau, explică oceanograful.

Pentru combaterea psihiozei anti-rechini, cercetătorul consideră că animalul trebuie studiat mai bine, deoarece ‘se ştiu încă puţine lucruri despre comportamentul rechinilor’. Ar trebui informaţi şi surferii în privinţa momentelor zilei şi a condiţiilor de turbiditate a apei care trebuie evitate. ‘Oare surferii respectă îndeajuns sfaturile primite, au grijă să cunoască bine mediul în care pătrund?’, se întreabă oceanograful Catherine Vadon, conferenţiar la Muzeul de Istorie naturală din Paris.

‘Trebuie să fim mai rezonabili şi să învăţăm să fim în armonie cu natura’, adaugă ea, regretând decizia autorităţilor din Reunion de a ‘eradica’ 20 de rechini.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.