MĂSURI: Alte medicamente intră pe lista celor compensate sau gratuite

MĂSURI: Alte medicamente intră pe lista celor compensate sau gratuite

 Încă 13 medicamente intră pe lista celor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul public de sănătate. Deocamdată puține farmacii au în stoc aceste medicamente pentru că până acum nu au fost nici cereri, din cauza prețurilor mari.

Această măsură are scopul de a asigura accesul la tratament cu medicamente noi pentru cât mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice, pneumologice precum și alte boli rare.
 “Deocamdată pentru aceste medicamente nu au fost cereri. Vor fi foarte utile pentru pacienți. Sunt formule noi, molecule noi și atunci vor fi foarte utile. Sunt foarte scumpe aceste medicamente și atunci nu au posibilitatea pacienții să le cumpere la sumele astea”, a spus farmacista Maria Stamatin.
Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt destinate în principal tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare și diabet zaharat. Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienţi în scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate.
 „Erau unele medicamente care erau aprobate direct de Casa Naționala de Asigurări de Sănătate și acum am înțeles că le vor putea prescrie medicii după anumite protocoale care există. Pacienții erau nevoiți să aștepte să le aprobe Casa de Asigurări și astea sunt molecule noi care sperăm că vor fi de mare folos pentru cei grav bolnavi”, a adăugat farmacista.
Măsura se va aplica începând cu 1 martie.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.