Maramureş: Economia judeţului rămâne "în suferinţă" pe final de an

Maramureş: Economia judeţului rămâne "în suferinţă" pe final de an

Economia judeţului Maramureş rămâne în suferinţă. Acest lucru îl recunosc chiar oficialii Direcţiei de Finanţe, care arată că încasările la bugetul de stat din luna noiembrie au fost extrem de slabe. Mai precis, luna trecută s-a înregistrat la bugetul de stat un minus de peste 8 milioane faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cele mai multe scăderi au fost înregistrate la încasările obţinute din impozitul pe profit şi la impozitul pe venit.

Numeroşi agenţi economici din Maramureş îşi încheie anul cu datorii. Din cauza situaţiei economice, aceştia se află în imposibilitatea de a-şi plăti restanţele pe care le au faţă de statul român. "Chiar în momentul acesta nu aş putea spune câte societăţi comerciale au datorii dar au solicitat să beneficieze de facilităţi, la nivel de Direcţie, undeva în jur de o sută. Puţine faţă de ceea ce speram noi să fie fiindcă nu pot să plătească. Nu pot să se împrumute, nu pot să apeleze la credite pentru a putea plăti restanţele să beneficieze de acele facilităţi de reducere a penalităţilor cu 100% şi a majorărilor cu 50% în perioada 2006-2010. Deci nu are efectul pe care cred că l-a scontat Guvernul şi Ministerul de Finanţe", a declarat Teodor Lupuţi, directorul DGFP Maramureş. Şeful finanţelor maramureşene a arătat că economia judeţului Maramureş se află în suferinţă iar încasările la bugetul de stat, înregistrate luna trecută, sunt extrem de reduse şi nu ajută deloc ca economia judeţului să iasă din impas. "Problemele judeţului nostru, a Direcţiei Finanţelor Publice sunt la bugetul de stat. Celelalte bugete, asigurările sociale de stat, şomajul şi sănătatea sunt cu realizări peste ceea ce a fost anul trecut, în luna noiembrie. În ceea ce priveşte structura bugetului de stat, la impozitul pe profit, un minus de 1.093.089 lei, 68,33% grad de realizare. La impozitul pe venit, un minus de 4.412.286 lei, 78% grad de realizare", a prezentat Lupuţi.

O scădere a fost constatată şi la taxa pe valoarea adăugată. Potrivit oficialilor Direcţiei de Finanţe, diminuarea cuantumului încasărilor lunii noiembrie a fost cauzată de nivelul scăzut al sumelor colectate la majoritatea componentelor bugetului de stat.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.