VIDEO | „Manuscrise religioase românești din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș”

La sfârșitul săptămânii trecute pentru a marca Ziua Culturii Române, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș s-a desfășurat conferința cu tema „Manuscrise religioase românești din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș”. Conferința a fost susținută de muzeograf dr. Marius Câmpeanu, șeful Secției Istorie, care a prezentat 14 manuscrise religioase românești, păstrate în Fondul documentar al muzeului.

Manuscrisele religioase sunt „reproduceri” ale unor cărți imprimate care au avut un impact puternic asupra comunităţilor româneşti sau ale unor cărţi cu caracter liturgic, utilizate de preoți și dieci în oficierea serviciilor bisericești.

”Este vorba de Ziua Culturii Române, un eveniment desfășurat în cursul zilei de vineri, care a curpins două etape importante. Mai întâi instituția noastră a oferit posibilitatea vizitatorilor de a ne călca pragul gratuit, premițând astfel tutror celor interesați de istoria națională dar și de istoria locală și de cultura acestor ținuturi să aibă acces neîngrădit la patrimoniul mobil pe care muzeul nostrum îl deține și îl valorifică în cadrul expozițiilor de istorie și arheologie”, a precizat Marius Câmpranu, șeful Secției Istorie.

Manuscrisele religioase românești din patrimoniul științific al muzeului băimărean, 11 datează din secolul al XVIII-lea și 3 din secolul al XIX-lea.

”Totodată începând cu ora 11:00 în sala de conferințe a muzeului s-a desfășurat o prelegere, o conferință cu tema „Manuscrise religioase românești din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș”. În cadrul acestui eveniment care a fost transmis online pe pagina de facebook a instituției noastre am prezentat 14 manuscrise religioase românești, manuscrise care au fost scrise în secolele XIX-XX în limba română dar cu character chirilic. În ceea ce privește manuscrisele prezentate, acestea au fost scrise de copiști originari din satele actualului județ Maramureș fie de copiști veniți din Moldova, Tara Românească sau din diferite ținuturi ale Transilvaniei”, a adăugat Marius Câmpeanu.

În cadrul acestui eveniment a fost prezentat pentru fiecare manuscris în parte numărul de pagini, detalii de scriere, anul în care a fost realizat manuscrisul dar și proprietarii anteriori ai manuscrisului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.