MAE | Recomandări pentru suporterii care vor să meargă în Kosovo la meciul naționalei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite o serie de recomandări cetăţenilor români care se vor deplasa la Priştina pentru a asista la meciul România  Kosovo, din preliminarile EURO 2024:

  • În cazul deplasării pe cale rutieră, este recomandat ca intrarea în Kosovo să se realizeze dinspre Macedonia de Nord (Hani i Elezit – la nord de Skopje). De asemenea, ieşirea se va realiza prin aceleaşi puncte de frontieră.
  • Dintre punctele de trecere de pe linia de demarcaţie dintre Serbia şi Kosovo, singurul recomandabil este Merdare, deşi este probabil ca timpii de aşteptare în acest caz să fie mai mari, având în vedere existenţa unor măsuri de securitate sporite. Nu este recomandată intrarea în Kosovo dinspre Serbia prin punctele Brnjak şi Jarinje, deoarece acestea pot fi blocate sau închise de autorităţi în cazul unor degradări ale situaţiei de securitate.
  • MAE menţionează că ieşirea din Kosovo se va putea realiza spre Serbia doar în cazul în care intrarea s-a realizat tot prin această ţară, având în vedere că autorităţile sârbe de frontieră nu recunosc ştampila de intrare/ieşire aplicată în paşaport de către poliţiştii de frontieră kosovari (în cazul în care intrarea în Kosovo s-a realizat anterior dinspre altă ţară – Macedonia de Nord, Muntenegru sau Albania).

MAE reaminteşte că situaţia de securitate rămâne imprevizibilă, în special în nordul Kosovo, putând fi înregistrate noi deteriorări, și reiterează recomandările generale privind:

  • evitarea circulaţiei pe timp de noapte, a locurilor aglomerate şi a deplasărilor în zone izolate;
  • neimplicarea în orice demonstraţii de stradă, care pot degenera în violenţe;
  • păstrarea în locuri sigure a documentelor şi valorilor personale, a biletelor de călătorie, banilor, cărţillor de credit, fără a le expune în mod vizibil asupra lor sau în autoturisme.

În mod particular, MAE recomandă suporterilor români ca, pe durata deplasării în Kosovo, atât pe stadion, cât şi în afara acestuia să nu scandeze sau să afişeze mesaje politice care pot conduce la reacţii din partea spectatorilor gazdă. De asemenea, se recomandă evitarea afişării însemnelor naţionale sau scandarea de mesaje de susţinere a echipei naţionale în afara stadionului sau a spaţiilor special amenajate pentru suporteri.

În situaţii de urgenţă, persoanele aflate în Kosovo pot apela numerele de urgenţă locale: poliţia (00383) 192, pompierii (00383) 193 şi ambulanţa (00383) 194.

MAE subliniază că cetăţenii români care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc fac acest lucru pe propria răspundere şi se expun consecinţelor şi riscurilor unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.