Localnicii din Moisei se arată indignaţi la aflarea veştii că în localitatea lor se va ameneja o staţie de transfer a gunoiului menajer

Localnicii din Moisei se arată indignaţi la aflarea veştii că în localitatea lor se va ameneja o staţie de transfer a gunoiului menajer

  Centrul de management integrat al deşeurilor este un subiect pe cât de discutat pe atât de controversat. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş încearcă să îi convingă pe oameni că proiectul este absolut necesar pentru judeţul nostru şi mai ales, că nuva afecta pe nimeni. De fiecare dată când s-a vehiculat numele unei localităţi unde urma să se realizeze acest proiect, oamenii au pornit adevărate războaie împotriva investiţiei. Este şi cazul moiseienilor, care sunt extrem de nemultumiţi că în comuna lor ar urma sa funcţioneze una dintre cele două staţii de transfer din Maramureşul istoric. 

Ideea că locul în care trăiesc se va transforma într-o groapă de gunoi i-a determinat pe localnicii din Buzeşti, Rozavlea, Şieu sau Ieud să protesteze vehement împotriva proiectului centrului de management integrat al deşeurilor din Maramureş. La fel au reacţionat şi cei din Moisei la auzirea veştii că în localitatea lor se va ameneja o staţie de transfer a gunoiului menajer. Aici, containerele cu deşeuri ar urma să rămâna preţ de câteva ore, până când ar fi ridicate de către maşinile societăţii de salubrizare. Localnicii se arată indignaţi de acest proiect însă nu pare să îi deranjeze resturile menajere şi peturile care se întind pe malurile râului Vişeu.
Primarul localităţii Moisei  Toader Şteţcu declară că revolta oamenilor a pornit de la un consilier local care i-ar fi dezinformat pe cetăţeni pentru că ţinteşte scaunul său de primar. Acesta declară ca până la urma localnicii vor trebui să se conformeze hotărârii Consiliului Judeţean Maramureş.
„Noi nu o sa avem de plătit transportul deşeurilor până la Sighetu Marmaţiei. Noi plătim anual 1 miliard de lei pentru transportul deşeurilor. Să avem acolo staţia de transfer, în Moisei, este un câştig din acest punct de vedere. Pentru perspectivă şi pentru viitor e un câştig mare. În afară de asta gunoiul nu va fi depozitat la noi, asta trebuie să înţeleagă lumea, va fi preluat şi dus mai departe”, a declarat primarul localităţii, Toader Steţcu. 
În Maramureş, proiectul iniţial al creării sistemului de management al deşeurilor a fost întocmit sub coordonarea Ministerului Mediului şi presupunea construirea a două depozite ecologice de deşeuri, în Recea şi Rozavlea, a unei staţii de transfer, în Sighetu Marmaţiei şi a unui punct de transfer, în Târgu Lapuş, fiind estimat la maximum 55 de milioane de euro. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.