Lars von Trier, declarat persona non grata la Cannes după declaraţiile referitoare la Hitler

Lars von Trier, declarat persona non grata la Cannes după declaraţiile referitoare la Hitler

Cineastul danez Lars von Trier a fost declarat joi ‘persona non grata’ la Festivalul de Film de la Cannes, cu punere în aplicare imediată, ca urmare a declaraţiilor făcute de acesta miercuri cu privire la Hitler, a anunţat conducerea festivalului într-un comunicat de presă citat de AFP.
Celebrul regizor danez Lars Von Trier a şocat pe toată lumea miercuri, la Cannes, declarându-şi public, într-o conferinţă de presă, simpatia pentru Hitler, în acelaşi context în care remarca şi că statul Israel este un ghimpe, conform agenţiilor de presă.
"Am crezut multă vreme că sunt evreu şi eram fericit cu asta", şi-a început celebrul regizor tirada, făcând trimitere la faptul că a aflat târziu, la căpătâiul mamei sale muribunde, că tatăl său nu era evreu ci german.
"Apoi a apărut (regizoarea daneză de origine evreiască) Susanne Bier şi brusc nu am mai fost atât de fericit să fiu evreu. OK, asta a fost o glumă… scuze. Aşa că am aflat că nu eram evreu, dar chiar dacă aş fi fost, aş fi fost un fel de evreu de mâna a doua, pentru că există un fel de ierarhie în rândul populaţiei evreieşti. Însă oricum, mi-am dorit foarte mult să fiu evreu, dar apoi am aflat că sunt nazist, pentru că tatăl meu era german, Hartmann, lucru care mi-a plăcut la fel de mult", explică Lars Von Trier în faţa unei audienţe pe jumătate uimită, pe jumătate amuzată.
"Ce pot să mai spun? Îl înţeleg pe Hitler. Cred că a făcut anumite greşeli, în mod categoric, dar mi-l pot imagina singur, în ultimele momente din buncărul său. Cred că-l înţeleg ca om. Hitler nu poate fi considerat un băiat bun, dar pot simpatiza puţin cu el. Însă nu sunt pentru cel de-al Doilea Război Mondial sau împotriva evreilor", a mai adăugat el precizând că statul Israel este însă un ghimpe.
În monologul său, regizorul danez şi-a mai exprimat admiraţia pentru arhitectul nazist Albert Speer, după care a concluzionat scurt: "OK, sunt nazist", informează Mediafax.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.