Lansare de carte: "Prelucrarea artistica a lemnului in arta populara din Maramures"

Lansare de carte: "Prelucrarea artistica a lemnului in arta populara din Maramures"

Zi deosebit de importanta pentru etnologul Pamfil Biltiu. Acesta si-a lansat astazi, dupa o indelungata perioada de studii si cercetari, singurul volum din Maramures care vorbeste despre prelucrarea artistica a lemnului in arta populara din judetul nostru.

"Cartea umple un gol. Si sunt satisfacut ca aceasta pata alba pe harta etnologiei maramuresene si romanesti am acoperit-o eu dupa o truda indelungata, dupa o documentare foarte minutioasa pentru ca s-a simtit nevoia unei astfel de carti. Noi suntem o civilizatie a lemnului. Despre Maramures asa se spune, ca e tara lemnului. Sa nu avem noi o carte despre arta lemnului mi s-a parut prea de tot", considera etnologul Pamfil Biltiu.

Volumul surprinde o serie de motive care sunt prea putin cunoscute: motivul bisericii, clepsidra, soarele sau carja ciobanului. Pana sa scoata acest volum de sub tipar, autorul a intampinat mai multe greutati. Acesta se plange de lipsa banilor, a sponsorilor dar si de faptul ca nu a primit acces in colectiile muzeelor. "Nu stiu de ce suntem asa de invidiosi unul fata de celalalt cand de fapt ar trebui sa colaboram. Nici muzeul din Sighet nu mi-a dat accesul, nici muzeul din Baia Mare", spune autorul volumului "Prelucrarea artistica a lemnului in arta populara din judetul Maramures". Pamfil Biltiu mai lucreaza in acest moment la un proiect generos, spune el, despre crucile si troitele din judetul Maramures.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.