La Moisei și Mireșu Mare se oferă răsplată financiară pentru denunțul persoanelor care aruncă deșeuri în natură

Stimulați financiar să supravegheze curățenia din jurul lor. La această soluție au recurs primarii comunelor Moisei și Mireșu Mare, îngrijorați de cantitatea mare de deșeuri depozitată în mediul înconjurător. Cei care pot aduce dovezi despre persoanele care aruncă gunoaie la întâmplare în natură, vor fi răsplătiți în bani.

Aruncarea necontrolată a deșeurilor pe teritoriul lor, e o adevărată problemă cu care se confruntă primarii din Maramureș. Doi dintre aceștia, Ioan Mătieș, primaul comunei Mireșu Mare și Toader Ștețcu, primarul comunei Moisei, încearcă o nouă abordare, pentru a rezolva această situație. Aceștia nu doar fac apel la simțul civic al cetățenilor, dar sunt rugați să sesizeze autoritățile, în caz că depistează persoane care aruncă deșeuri în locuri interzise și promit chiar și recompense financiare pentru cei care fac sesizările:

”Dragi moiseieni, asta nu înseamnă curățenie de primăvară.

Nu puteți avea pretenții de la noi, în calitate de autoritate publică locală, să găsim soluții chiar și pentru astfel de gesturi.

Vă rugăm – dacă surprindeți astfel de scene și ne puteți prezenta dovezi clare cu persoane ce depășesc cu mult orice limită, veți fi stimulați financiar, păstrând totodată confidențialitatea informațiilor oferite.

Facem din nou apel la dumneavoastră – curățați șanțurile și zonele dinaintea locuințelor voastre, oferiți comunei noastre o față proaspătă, curată. Noi vom face tot ce ne stă în putință, așa ca până acum, chiar dacă încă nu avem toate soluțiile”; precizează autoritățile din Moisei, pe agina de Facebook a instituției.

Răsplată financiară primesc și cei care aduc dovezi administrației publice locale din comuna Mireșu Mare, legate de comiterea unei fapte de aruncare necontrolată a deșeurilor în natură.

”Din fericire a apărut spiritul civic în comuna noastră și asta pentru că am avansat un premiu pentru cei care vor să ne dea informații legate de persoanele care fac aduc mare disconfort cetățenilor. Acordăm 500 de lei dacă primim o poză în acest sens, noi imediat ne ducem la acea persoană și rezolvăm problema. Persoana în cauză nu este amendată, dar i se dă un sector mare pe care trebuie să-l curețe”; spune Ioan Mătieș/

Măsura s-a dovedit eficientă, în timp.”Mai nou, nu apucă nimeni să intre într-o zonă în care să creeze acest disconfort, mai ales în zona Someșului, ca să nu fim anunțați. Și s-au mai liniștit oamenii. Din nefericire noi nu prea avem persoane beneficiare de ajutor social, care să ne ajute la aceste activități de ecologizare, numai 15 persoane. Noi nu le dăm bani la cei care sunt apți de muncă. Și atunci, mulți lucrează, s-au angajat”, spune Ioan Mătieș.

Un cetățean care a aruncat gunoaie pe un teren din comuna Recea a fost prins de autorități și sancționat pentru gestul necugetat.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.