În Maramureș s-au sacrificat cu 2000 de miei mai puțini decât anul trecut, în abatoarele autorizate

Fie s-au consumat mai puțini miei anul acesta, fie s-au sacrificat mai mulți în interiorul fermelor. Asta e concluzia celor de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, după ce s-a constatat că în acest an, premergător sărbătorilor pascale, s-au sacrificat cu 2000 de miei mai puțini în abatoarele autriztae, decât anul trecut.

În jur de 8000 de miei s-au sacrificat în acest an în cele cinci abatoare autorizate de pe raza județului Maramureș, cu 2000 mai puțini decât anul trecut, când pe raza județului funcționau mai multe puncte de sacrificare autorizate.

”În acest an, județul Maramureș nu a fost autorizat pentru activitatea de sacrificare a mieilor niciunul dintre punctele temporare cu care eram obișnuiți în anii trecuți. În acest an, majoritatea mieilor au fost sacrificați în abatoarele sacrificate, respectiv, în cele cinci abatoare de pe raza județului. Aici au fost sacrificați 7984 de miei în acest an, o cifră mai mică comparativ cu anul trecut. Concluziile sunt că s-au consumat mai puțini miei sau că fermierii au sacrificat mieii în interiorul fermei. Anul trecut am avut peste 10 000 de miei, diferența fiind de 2000 față de anul acesta”, spune Sima Sirtonius, purtător de cuvânt DSVSA Maramureș..

În perioada sărbătorilor pascale, DSVSA Maramureș a efectuat 154 de controale, din care 5 împreuă cu angajații Inspectoratului de Jandarmi Maramureș, destinate controlul în trafic al animalelor.

”Au fost acordate 17 avertismente pentru neactualizarea unor proceduri, pentru programele de autocontrol, parțial respectate sau pentru fișele de monitorizare a temperaturilor neactualizate la zi”, precizează Sirtonius Sima.

În perioada sărbătorilor pascale nu a fost semnalat nicin episod de toxiinfecție alimentară în județ și nu a fost depusă nicio sesizare sau reclamație în acest sens, la DSVSA Maramureș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.