Japonia: În ţara luptătorilor sumo, obezitatea este ‘ilegală’

Japonia: În ţara luptătorilor sumo, obezitatea este ‘ilegală’

În Japonia, ţara luptătorilor sumo şi a obezităţii zeificate, o lege stabileşte o limită pentru bărbaţi şi femei. În mare, obezitatea ar fi ilegală. Din 2008, toate firmele şi instituţiile administrative sunt obligate teoretic să măsoare circumferinţa taliei salariaţilor între 40 şi 74 de ani, la vizita medicală anuală: limita este de 85 cm la bărbaţi şi 90 cm la femei, scrie 20minutes.ch.Scopul este reducerea numărului tot mai mare de cazuri de diabet, boli cardiovasculare, scăderea colesterolului şi a presiunii arteriale şi, în final, micşorarea cheltuielilor din sistemul de sănătate. ‘Dacă s-ar aplica această lege în Statele Unite, nu ar fi destule închisori’, se amuză un american în trecere prin Tokyo.Japonia este de fapt ultima ţară care ar trebui să se gândească la un program anti-obezitate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (PMS), japonezii sunt, alături de sud-coreeni, unii din locuitorii cei mai slabi ai planetei. Totuşi, conform unui recent studiu al Ministerului Sănătăţii, numărul persoanelor supraponderale şi obeze ar fi crescut în ultimii 15 ani, îndeosebi în rândul bărbaţilor tineri. În 1997, 23,3% dintre japonezii de peste 20 de ani erau supraponderali, iar în 2007 procentul a atins 20,4%.

Obiectivul firmelor, făcut public în 2008, este reducerea – altfel putând fi amendate – numărului de salariaţi supraponderali cu 10% în patru ani (2012) şi cu 25% până în 2015.În Japonia nu se mai vorbeşte despre ‘graşi’, ci despre ‘metabo’ (de la metabolism), cuvânt care a intrat în limbajul curent. Doctorul Hiroyuki Hayashi, şeful unei clinici ‘anti-metabo’ din Tokyo, nu este însă convins de eficienţa legii ‘anti-metabo’: ‘Este un eşec. Conform Ministerului Sănătăţii, numai 43,3% din cei 52 de milioane de japonezi vizaţi au făcut examenul anual şi numai 12,3% au respectat până la capăt foaia de drum medicală’, spune el.Şi totuşi, în pofida enormelor cantităţi de mâncare consumate, a serilor bine stropite cu bere şi sake, a aparatelor de băuturi gazoase şi dulci de la toate intersecţiile, majoritatea japonezilor sunt slabi. Explicaţia este dată de un dietetician, care spune că niponii consumă mult peşte şi orez, alimente sărace în substanţe grase, ceaiul verde ajută la arderea grăsimilor şi chiar faptul că mănâncă câte puţin cu beţişoarele, în loc să înghită cantităţi mari cu lingura sau furculiţa, încetineşte viteza de absorbţie şi facilitează distrugerea grăsimilor.

Prosperă însă industria produselor care te fac să slăbeşti: există pastile miraculoase, pe bază de plante, scoici sau, simplu, roşii. În luna februarie, o echipă de la Universitatea din Kyoto a stabilit că roşiile conţin substanţe eficiente împotriva tulburărilor metabolice şi a lipidelor. Aşa că vânzările de suc de roşii s-au dublat de la începutul acestui an.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.