INIȚIATIVĂ: Tot mai multe orașe din țară au indicatoare bilingve sau trilingve la intrări. Sighetul ar putea avea și el

INIȚIATIVĂ: Tot mai multe orașe din țară au indicatoare bilingve sau trilingve la intrări. Sighetul ar putea avea și el

 Municipiul Sighetu Marmației ar putea avea pe viitor amplasate la intrările în oraș plăcuțe trilingve, cu denumirea în limba română, maghiară și ucraineană, asta după ce tot mai multe orașe au astfel de indicatoare. Municipiul Baia Mare are încă de anul trecut plăcuțe trilingve, în română, maghiară și germană, iar săptămâna trecută Primăria Cluj a primit o sentință judecătorească prin care este obligată să monteze plăcuțe bilingve, româno-maghiare.

Instanța Tribunalului Cluj a luat această decizie în urma unui proces prin care o asociație a drepturilor minorităților a dat în judecată primăria municipiului Cluj-Napoca, cerând să fie trecută pe indicatoarele de la intrarea în oraș denumirea și în limba maternă a minorității maghiare. Peste 400 de cereri de intervenție din partea clujenilor au fost trimise la instanța de judecată.  Sentința însă nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Viceprimarul municipiului Sighetu Marmației, Ildiko Bereș, este de părere că montarea unor astfel de indicatoare este extrem de importantă în orașele în care există o populație însemnată de minorități. Aceasta recunoaște că și în ceea ce privește municipiul Sighetu Marmației s-au luat în considerare astfel de inițiative, dat fiind faptul că și aici există un număr mare de maghiari. Mai mult decât atât, autoritățile s-au gândit și la persoanele de etnie ucraineană din municipiu, astfel că se are în vedere montarea pe viitor a unor plăcuțe trilingve, în română, maghiară și ucraineană. Acest lucru se va concretiza printr-un proiectabia după ce inițiativa va trece de faza de discuții. 
 „Ne-am gândit și noi, dar deocamdată este în stadiul de discuții. Bineînțeles că este foarte important acest lucru, dar deocamdată au fost doar nite intenții pe care le-am avut, lucru pe care o să îl facem. Decizia este semnificativă, dar sunt anumite norme  în funcție de care se face, însă și noi ne-am gândit să punem niște plăcuțe la intrare nu numai româno-maghiare, ci și în ucraineană și sper că o să punem și pe maghiară și pe ucraineană și poate și în alte limbi. Ne-am gândit mai demult, numai că sunt niște normative care prevăd unde se poate, unde nu se poate, pentru este în funcție de numărul de locuitori minoritari. Noi nu avem chiar atâția că trebuie să existe populație minoritară de 20%. Deci discuția acuma asta este, la latitudinea Consiliului local, la înțelegera autorităților, la înțelegerea locuitorilor”, a explicat viceprimarul municipiului Sighetu Marmației, Ildiko Bereș.
Consilierii locali băimăreni au aprobat în 11 august 2016 un proiect de hotărâre privind montarea, la limitele perimetrului administrativ-teritorial al municipiului Baia Mare, de table inscripţionate trilingv cu denumirile istorice ale oraşului: Baia Mare, Nagybanya, Neustadt, proiect ce a fost pus deja în practică.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.