În Maramureș se intensifică activitățile de supraveghere a cazurilor de difterie

Institutul Național de Sănătate Publică a dispus direcțiilor de sănătate publică din județele Maramureș, Botoșani, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor privind evoluția unor cazuri de îmbolnăvire în Ucraina.

Ministerul Sănătății a cerut Institutului Național de Sănătate Publică să distribuie prin direcțiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie și unităților sanitare din județe definiția de caz pentru difterie. Cazurile suspecte trebuie semnalate imediat telefonic la direcțiile de sănătate publică, acestea urmând să se facă ancheta epidemiologică.

Ministerul Sănătății a comunicat direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

Singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortal, este vaccinarea.

Ministerul Sănătății precizează că a solicitat Companiei UNIFARM să demareze, de urgență,  prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.