VIDEO | ”Haideți cu mic cu mare la joc de lăsare”, la Colegiul Național Pedagogic”Regele Ferdinand”

Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”din Sighet marchează lăsatul secului printr-un eveniment ”Haideți cu mic cu mare la joc de lăsare”. Participă elevi din cadrul colegiului, îndrumați de Măriuca Verdeș, profesoară și președintă a Asociației ”Rădăcinilor străbune”, din Călinești.

Joi, 14 noiembrie, de la ora 16:00, în parteneriat cu Prefectura Maramureș, cu Clubul Green Impact, Asociația Misericordia a Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, curtea Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”se va anima în prezența a zeci de elevi care vor lua parte la ”jocul de lăsarea secului”. Inițiativa acțiunii aparține Măriucăi Verdeș, cea care este președintele Asociației ”Rădăcinilor străbune”, din Călinești.

”Evenimentul are la bază ideea de a promova tradițiile și obiceiurile legate de lăsarea secului. La eveniment ne vom bucura de participarea domnului prefect, Vasile Moldovan și a membrilor din Green Impact. Sperăm să fim cât mai mulți. Acțiunea se va desfășura în curtea școlii. Noi am inițiat evenimentul ca fiind al școlii, dar am invitat și părinții la eveniment, dar nu e nicio problemă dacă participă și persoane dinafară, e un eveniment care se adresează tuturor”, spune Claudiu Chindriș, directorul Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”.

Acest eveniment s-a născut din dorința elevilor de a învăța jocurile tradiționale maramureșene.

”Elevii au învățat două din cele 17 jocuri pe care le avem în plan, și le-a plăcut tare mult. În satele maramurene, înainte de începerea postului se petrecea într-o casă tradițională din sat o veselie și toți oamenii se petreceau înainte de lăsarea secului, ca în timpul postului să respecte cu strictețe rânduielile strămoșești Și mi-aș dori ca nici generațiile tinere să nu fie străine de ceea ce suntem noi de fapt, să nu ne pierdem în timp identitatea”, spune Măriuca Verdeș.

Evenimentul ”Haideți cu mic cu mare la joc de lăsare”, a fost creat și în speranța că tinerii vor deveni mesageri ai tot ceea ce ține de tradiții, obiceiuri și artă populară, iar adulții vor continua să fie modele demne de urmat pentru cei ce vin din urmă. Tot de la înaintași, tinerii trebuie să învețe ce însemană postul Crăciunului, care e rânduiala creștină în zilele de post.

”Dacă noi adulții vom trata cu responsabilitae și respect postul, la fel vor face și tinerii”, e de părere Măriuca Verdeș.

Toți participanții vor purta costume populare, la solicitarea organizatorilor.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.