Gheorghe Chivu omagiat la Sighetu Marmației

Reprezentanții Centrului Cultural-Școala de Artă „Gheorghe Chivu” , familia Zaharia (unde a locuit poetul și pictorul) , au aprins candele, au depus o coronă de flori și au rostit o rugăciune la mormântul din Cimitirul Central din Sighetu Marmației.

A urmat o masă rotundă, unde cei prezenți au evocat personalitatea  dascălului, pictorului, poetului,omului de cultură care s-a bucurat de respectul comunității  locale, unde toți i se adresau cu respect „Domnu Chivu”. Prof.dr.Ioan Dorel Todea a prezentat un fragment din studiul asupra operei poetului „Poezia lui Gheorghe Chivu- lirica de dragoste”. La Sala Radio a avut loc vernisajul expoziției-concurs, al pictorilor sigheteni, unde premiul I a fost atribuit lui Valentin  Petreuș. Începând cu această ediție, familia Zaharia (din Baia Mare) va acorda în fiecare an, ” Premiul  Ana Zaharia”  pentru cel mai bun elev de la clasa de pictură a Școlii de Artă „Gheorghe Chivu” (Doamna Ana Zaharia l-a găzduit pe poet și l-a îngrijit până în ultimele clipe ale vieții). Prima diplomă a fost acordată elevului Ionuț Volner. De organizarea în bune condițiuni  a evenimentului s-a ocupat un colectiv coordonat de prof. Ioan Tivadar, șef serviciu Școala de Artă „Gheorghe Chivu”.

Unul dintre cei mai reprezentativi dascăli sigheteni s-a născut în Dobrogea, în localitatea Chirnogeni (judetul Constanța), la 15 iulie 1914, dată la  care  va fi înmatriculat până în anul 1954 când poetul este încorporat în locul  unui frate decedat, ca fiind născut la 2 decembrie 1912, dată care va fi trecută de atunci ca valabilă în toate actele. Incepând din 1948 se stabilește la Sighetu Marmatiei, ca profesor al Școlii Normale. A fost vreme de câțiva ani și profesor la Școala Populară de Artă din Sighetu Marmației.  Aici, s-a bucurat de stima si prețuirea elevilor și colegilor.

Realist în domeniul picturii, a oglindit în pânzele sale viața țăranilor maramureșeni, plaiurile acestui colț de țară, dar și nostalgicele piesaje dobrogene, a fost membru al Uniunuii Artiștilor din România, filiala Baia Mare.

S-a făcut însă remarcat îndeosebi ca poet. Îsi începe activitatea poetică timpuriu, în paginile revistelor Lumea, Revista Fundatiilor si Claviaturi.

    În 1946 primeste „Premiul scriitorilor needitați”, pentru volumul „Zumbe”. După aceasta reușită, urmează o tăcere de 13 ani. După 1957 Gheorghe Chivu revine cu versuri în reviste prestigioase precum „Tribuna”, „Steaua”, „Familia”, „Tomis”, „Gazeta literara”, „România literara”. Pe lânga participarea la plachete și antologii colective, îi apar volumele de versuri „Zumba” (1966), „Apocrife” (1969), „Metope” (1972); Cantoria( 1980); Brazde străbune, (1984). Membru al Uniunii Scriitorilor din România, a condus Cenaclul „George Coșbuc” al scriitorilor sigheteni și a fost vreme de patru ani președintele juriului ” Festivalului de poezie” de la Sighetu Marmației. În 1992 , directorul de atunci prof. Ioan Ardelean-Pruncu a obținut aprobarea pentru a-i atribui Școlii de Artă, numele unuia dintre cei mai iubiți și devotați profesori ai ei: dascălul, pictorul și poetul Gheorghe Chivu !

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.