GALERIE FOTO | Proiect complex de reabilitare a Casei memoriale „George Pop de Băsești”

Se apropie momentul de a reda circuitului cultural și turistic edificiul emblematic, încărcat de istorie, de la Băsești. Casa memorială „George Pop de Băsești”, aflată în administrarea Primăriei și a Consiliului local Băsești, a beneficiat de finanțare guvernamentală pentru consolidare și reabilitare, ca monument istoric de importanță națională.

Proiectul, de o mare complexitate având în vedere problemele grave legate de starea edificiului, a fost demarat la începutul anului 2019. În virtutea funcțiilor sale specifice, de a ocroti și valoriza patrimoniul cultural, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost și este implicat în acest amplu proiect care, în final, trebuie să redea Băseștiului, Codrului, Maramureșului și țării întregi un muzeu memorial de referință națională.

La sfârșitul anului 2018, în contextul apropiatei începeri a lucrărilor de reabilitare-restaurare a edificiului, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (echipa de specialiști) a retras bunurile culturale mobile din incinta casei, o bună parte dintre acestea fiind valorificate în expoziții temporare organizate la sediul muzeului din Baia Mare. Acum, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, aceeași echipă de specialiști s-a deplasat la Băsești, în ziua de 4 iunie, pentru a demara operațiunea inversă, respectiv de a pune la locul lor obiectele (piesele de mobilier), de a crea atmosfera de altădată reședință.

În perioada următoare vor fi puse la punct detaliile legate de informațiile documentare care vor fi oferite publicului vizitator, de reconstituirea, atât cât este posibilă, a ambientului de altădată al acestei case în care s-au întâlnit atâția oameni care au influențat destinul națiunii.

Sursa: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.