Fumatul ar putea fi interzis în spaţiile publice închise

Fumatul ar putea fi interzis în spaţiile publice închise

Comisia de sănătate a Senatului a adoptat un proiect conform caruia fumatul ar putea fi interzis în spaţiile publice închise, cu excepţia penitenciarelor. În acest caz fumătorilor le-ar putea fi destinate baruri şi discoteci speciale.
Senatorii din Comisia pentru sănătate au aprobat, marţi, o propunere legislativă care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Membrii comisiei parlamentare au adoptat un amendament care prevede că fumatul va fi permis numai în baruri, discoteci, restaurante şi alte unităţi publice cu destinaţii similare, organizate exclusiv pentru fumători, cu o suprafaţă maximă de 150 mp. Amendamentul mai propune ca în aceste unităţi să nu aibă acces tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Propunerea legislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care va fi dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, o are ca iniţiator pe Manuela Mitrea, deputat PSD.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate, Ion Rotaru este de parere că propunerea legislativă este binevenită şi utilă deoarece protejează sănătatea nefumătorilor, care sunt majoritari în ponderea populaţiei. Daca aceasta propunere legislativa va intra in vigoare, amenzile contravenţionale aplicate în baza acestei legi vor fi destinate programelor de sănătate.
Marea majoritate a sighetenilor spun că în  toate localurile din municipiul nostru se fumează, iar nefumătorii se consideră lezaţi din acest punct de vedere.
Franţa, India, Irlanda şi Italia au fost printre ţările care au interzis fumatul. Scoţia l-a interzis în spaţii închise în 2006. În ianuarie 2011, Spania a interzis fumatul în apropierea spitalelor şi a locurilor de joacă pentru copii.
Cea mai recentă măsură a autorităţilor din New York interzice fumatul în parcuri, pe plaje, pe terenurile de sport, dar şi în marile pieţe ale oraşului, precum Herald Square şi Times Square. Autorităţile oraşului speră ca noua lege să fie respectată de cetăţeni, însă dacă o persoană o încalcă, va fi amendată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.