VIDEO | Efectele nedorite cauzate de expunerea prelungită la soare

E vară și e foarte cald. Temperaturile ridicate din ultimele zile, ademenesc iubitorii de căldură să stea cât mai mult la soare, Ceea ce nu trebuie să uităm e că expunerea prelungită la soare , ne poate face mai mult rău, decât bine. Arsurile solare pot fi tratate în unele cazuri cu creme hidratante și consum de multe lichide, însă, în alte cazuri, te pot ransform într-un pacient al unei unități de primiri urgențe.

Indicele de confort termic a atins zilele acestea pragul critic de 80 de unități, în mai multe localități din Maramureș.  Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură-umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine sau obezitate.

Ceea ce nu trebuie să uităm e că expunerea prelungită la soare, mai ales în orele de vârf, poate să dea insolații. Ca să prevenim prezentarea în urgență, recomandăm hidratare corespunzătoare, multe, multe lichide, creme cu factor ridicat de protecție și pălării. De evitat expunerea la soare între orele 11:00-15:00, atunci când soarele este foarte puternic”, recomadnă medicul specialist CPU Sighet, Paul Rotaru.

Dacă în urma expunerii prelungite la soare apar arsuri solare extinse sau alte semne vegetative, recomandarea este de a vă prezenta la o unitate de primiri urgențe.

”Trebuie să ne hidratăm foarte bune, să folosim creme hidratante, și eventual putem să luăm un paracetamol sau nurofen pentu durere. Apelați la sppital numai în cazul în care arsurile solare sunt foarte extinse. Dacă apar simptome vegetative, grețuri, vărsături sau o cefalee intensă, atunci pacienții sunt rugați să se prezinte în serviciul de urgență pentru a lis e acorda îngrijiri de specialitate”, indică medicul de urgență.

În perioada cu temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, persoanele cu probleme de sănătate pot prezenta tulburări de ritm cardiac, șoc caloric, crampe musculare, oboseală și stare de rău general. Este important ca populația să consume multe lichide  pentru rehidratarea organismului. Medicii recomandă oferirea de lichide copiilor și persoanelor cu dizabilităţi, chiar dacă aceștia nu le solicită.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.