Echinocţiul de primăvară

Echinocţiul de primăvară

 

 

Teoretic, oficial şi astronomic primăvara a venit… Practic mai avem de aşteptat până joi, când meteorologii anunţă o încălzirea ceva mai consistentă a vremii. În această noapte la ora 01:21 de minute a avut loc un important eveniment astronomic şi anume, echinocţiul de primăvară.

Acesta marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, respectiv începutul toamnei în emisfera sudică. La trecerea Soarelui prin acest punct ziua este egală cu noaptea. Astfel, astăzi este prima zi din an când ziua şi noaptea sunt perfect egale, un alt moment similar înregistrându-se şi în timpul echinocţiului de toamnă.

Începând de azi, durata zilelor creşte până la solstiţiul de vară din luna iunie, iar durata nopţilor scade. Toate aceste noţiuni privitoare la echinocţiul de primăvară se învaţă în clasele primare, o mare parte din elevii sigheteni se pare însă că au lipsit de la aceste cursuri.

După momentul de astăzi 21 martie urmează un altul, la fel de important pentru fiecare dintre noi, şi anume trecerea la ora oficială de vară. În ultima duminica a lunii martie 27 marţi va avea loc schimbarea orei, lucru care are loc an de an, doar din raţiuni pur economice, pentru că oamenii să folosească mai mult timp lumina naturală a soarelui.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.