Video|Discuții despre hrană sănătoasă și lanțuri alimentare

Județul Maramureș a fost reprezentat la evenimentul de cooperare interregională care a avut loc la Manchester, Marea Britanie, în perioada 5-7 iunie, ca activitate în cadrul proiectului ”Food Chains 4 Europe” implementat de Consiliul Județean, în calitate de partener. 

Delegația maramureșeană a fost alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean  – membri ai echipei proiectului Food Chains 4 Europe, precum și din reprezentanți locali interesați în sprijinirea diverselor componente ale lanțului alimentar maramureșean, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, Fundația CDIMM Maramureș, Asociația Apicultorilor Maramureș, precum și de la Asociația GAL Mara-Gutâi. Specialiști în sectorul alimentar din regiunile proiectului au participat, pe parcursul a trei zile, la o serie de prezentări de bune practici, vizite și discuții privind cooperarea dintre autorități locale, universități și mediul de afaceri din regiunea Greater Manchester, care conlucrează pentru dezvoltarea unui lanț alimentar dinamic, puternic și sustenabil.
Evenimentul de la Manchester a constituit și un prilej de discuții între membrii echipelor proiectului Food Chains 4 Europe, care au analizat progresul elaborării planurilor de acțiune pentru dezvoltarea și inovarea lanțurilor alimentare din cele cinci regiuni partenere: Emilia Romagna (Italia), Plovdiv (Bulgaria), Flevoland (Olanda), Greater Manchester (UK) si Maramures (România). Consiliul Județean Maramureș și-a propus ca, în cadrul Proiectului Food Chains 4 EU, să elaboreze un plan de acțiune în care să fie dezvoltată inițiativa ”Bun de Maramureș”, cu scopul de a sprijini și promova produsele locale.

Hrana sănătoasă și sustenabilă înseamnă ca alimentele să parcurgă un lanț alimentar cât mai scurt. Pentru a obține acest lucru este indicat să fie alese produsele locale și micii întreprinzători, să existe un consum rațional de alimente, respectiv gătitul acasă din produse proaspete, fără a fi făcute stocuri nenecesare de alimente. Deșeurile alimentare pot fi înjumătățite prin reducerea cantității de materii prime și ingrediente, reducerea cantității de produse alimentare neprocesate și procesate care ajung la containere de deșeuri, redistribuirea către persoane cu nevoi speciale și cu probleme sociale a produselor alimentare procesate și neprocesate aflate în stocuri în exces sau care se apropie de expirarea termenelor de garanție, transformarea în hrană pentru animale a produselor alimentare procesate și neprocesate care nu mai sunt folosite. Totodată, se recomandă utilizarea ambalajelor sustenabile, care să asigure păstrarea calității produselor, creșterea termenului de valabilitate, reducerea consumului de materiale care afectează mediul, precum și reutilizarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje, cu reducerea cantității de deșeuri nereciclabile. Se poate contribui la durabilitatea în sectorul alimentar, prin dezvoltarea de afaceri etice, acțiuni de protecție socială și protejarea mediului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.