Video|Ce pagube au produs fenomenele meteorologice periculoase înregistrate în Maramureș în luna mai

Fenomenele hidrometeorologice periculoase care s-au manifestat în Maramureș în luna mai au afectat 46 de localități. Pagubele produse în județ sunt în valoare de peste 45 de milioane de lei.

A fost distrusă de apele învolburate o casă și alte două avariate (Moisei), respectiv inundate 30 de anexe gospodărești. Șuvoaiele de apă au spălat 9,5 km de drumuri comunale, respectiv 206 km de străzi și ulițe. Apele revărsate au transportat material aluvionar (mâl, pietriș, lemne, bolovani) care au colmatat secțiuni de scurgere de la poduri și podețe. Au fost afectate de inundații trei poduri și 54 de podețe, s-au inundat 77,35 hectare de teren agricol, o stație de captare a apei, 18,2 hectare de pășuni și fânețe,  4 km de drumuri forestiere și 13,64 km de drumuri agricole. Grindina de dimensiuni mici și medii a afectat 463,8 hectare de teren agricol. Rafalele puternice de vânt și grindina au produs pagube pe o suprafață de 428,345 mp la anexe gospodărești, respectiv la peste 4400 de locuințe. De asemenea, au fost afectate lucrări de amenajare și apărare de mal aflate în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș. Din datele primite până în prezent au fost avariate de grindină în municipiul Baia Mare peste 370 bunuri de folosință îndelungată.

Comisii mixte numite prin ordin al prefectului s-au deplasat în teritoriu și au procedat la constatarea și evaluarea pagubelor produse la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Acestea au fost centralizate și s-a procedat la întocmirea unui Proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării de resurse financiare pentru refacerea și reabilitarea obiectivelor afectate de fenomenele meteorologice periculoase produse în județ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.