VIDEO | Din nou ploi, din nou inundații în Maramureș

Ploile torențiale de la sfârșitul săptămânii trecute au provocat din nou inundații în mai multe localități din Maramureș. Cele mai multe pagube s-au înregistrat în Săliștea de Sus și în Vișeu de Jos. Au fost inundate gospodării și mai multe porțiuni de drum și podețe au fost afectate.

În orașul Săliștea de Sus, precipitațiile torențiale au condus la formarea de torenți și scurgeri de pe versanți, care au crescut nivelul și debitul pârâului Buleasa. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, bolovani, material vegetal, material lemnos și nu au putut fi preluate de rigolele, șanțurile și rețeaua de canalizare. Pârâul Buleasa s-a revărsat și a produs pagube însemnate. Subprefectul de Maramureș, Oana Oșanu, a coordonat acțiunile pompierilor militari care au intervenit în sprijinul populației afectate de inundații. Împreună cu autoritățile administrației publice locale s-a acționat cu mijloace tehnice (motopompe, buldoexcavatoare) pentru eliminarea efectelor hidrometeorologice periculoase: evacuarea apelor din gospodării, beciuri, curți, îndepărtarea aluviunilor. Conform primelor estimări au rămas izolate aproximativ 100 de gospodării, se circulă doar pietonal și au fost afectate de revărsarea apelor pârâului peste 200 de gospodării.

În Vișeu de Jos scurgerile de apă au crescut debitele și nivelurile unor văi și pâraie care s-au revărsat și au inundat patru gospodării. De asemenea, șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, material vegetal și material lemnos care au colmatat mai multe podețe. Au fost afectate de revărsarea apelor mai multe hectare de teren arabil, străzi și ulițe, respectiv erodate un zid de sprijin și maluri. Și aici s-a acționat pentru evacuarea cu motopompe a apelor din gospodării, decolmatarea podețelor, șanțurilor și rigolelor, îndepărtarea aluviunilor rămase după retragerea apelor de pe străzi și ulițe.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.