VIDEO | Din 1 februarie, cel mai important sistem informaţional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0, a fost pus în funcţiune

Din 1 februarie, cel mai important sistem informaţional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0, a fost pus în funcţiune – a anunţat Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Implementarea noului SUMAL descurajează tăierile ilegale de lemn şi aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. Pe lângă îmbunătăţirile semnificative în ceea ce priveşte urmărirea trasabilităţii lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre şi documente, precum şi prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual.

Astfel, pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat şi private  au fost înlocuite registrul ”Marcări” şi cel al ”dispozitivelor de marcat”. Începând din 31 ianuarie, administratorii pot  utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL.

De asemenea, au fost înlocuite fişele de marcare de mână, precum şi centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează şi se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.

Pentru operatorii economici – transportatori şi procesatori, se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice. Toate avizele şi documentele conexe se vor realiza automat, exclusiv în format digital;
Va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră. Până acum, transportatorii erau obligaţi, lunar, să se prezinte la sediile judeţene ale gărzilor forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit. Prin SUMAL 2.0 acest proces se va realiza automat, fără să fie necesară deplasarea;
Au fost eliminate registrele la depozite. Prin noul SUMAL, se realizează transferul automat al cantităţilor de la transportator.

Pentru ca toate modulele să fie funcţionale la parametrii optimi, toţi utilizatorii sistemului silvic trebuie să respecte paşii de utilizare a celui mai inovator sistem care descurajează tăierile ilegale de lemn şi îmbunătăţeşte activitatea angajaţilor.

Toate informaţiile de care au nevoie utilizatorii se regăsesc la următorul link: http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321, şi pentru a veni în sprijinul utilizatorilor Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie şi un call center, la tel. 0314337799.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.