De la starea de urgență la cea de alertă

14 mai este ultima zi de stare de urgență. După aceea, România trece la starea de alertă, a anunțat luni președintele Klaus Iohannis. Președintele a precizat că vor fi deschise frizeriile, saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele.

Ordonanțele militare nu vor mai fi în vigoare, iar din localități se va putea ieși pentru probleme medicale, în interes de serviciu, dar și pentru activitate sportivă individuală. În localitățile carantinate nu se vor relaxa măsurile de restricție.

„14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Din 15 mai pentru a ține epidemia sub control vom intra în stare de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specific care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii și noi clar, suntem încă într-o epidemie de COVID-19”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că așa-numita relaxare se va face pas cu pas, de regulă un pas la două săptămâni, unele masuri se iau din 15 mai, urmatorul calup la începutul lui iunie, iar următorul va fi la mijlocul lui iunie.

”În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Este un prim pas important. Mulți mă întreabă, și se întreabă: „bun, și ce se întâmplă mai departe?”, și vreau să spun din capul locului că așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Deci, unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul la iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, și așa mai departe. Acum, din 15 mai, vom avea, de exemplu, la dispoziție iarăși saloanele de îngrijire personală, deci se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie, și așa mai departe. De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice. Tot din 15 mai se vor redeschide muzeele”, a mai spus Klaus Iohannis.

Reluarea activității se va face în condiții speciale de distanțare și în condiții de igienă. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. De asemenea din 15 mai cu toții vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise sau când ne deplasăm cu transportul public în comun.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.