Cursuri de prevenire a implicării elevilor în accidente rutiere

Cursuri de prevenire a implicării elevilor  în accidente rutiere

Instituţia Prefectului, Serviciul Poliţiei Rutiere Maramureş şi Inspectoratul Judeţean Şcolar au încheiat un protocol care stabileşte cadrul organizatoric şi legal pentru iniţierea, la nivelul judeţului a unor acţiuni comune, în scopul  prevenirii şi reducerii implicării elevilor în accidente rutiere.
Subprefectul Gyöngyike Böndi a spus: „Având în vedere gradul ridicat de victimizare în accidente de circulaţie rutieră a tinerilor biciclişti şi conducători de mopede, datorită necunoaşterii legislaţiei în vigoare, am considerat să venim în sprijinul acestora şi să organizăm, cu sprijinul şcolilor de şoferi, cursuri care să ne ajute şi care să contribuie atât la prevenirea, cât şi la reducerea implicării elevilor în accidente rutiere. Dacă pentru început aceste cursuri de legislaţie rutieră se vor desfăşura doar la nivelul municipiului Baia Mare, vom extinde şi în teritoriu aceste acţiuni, odată cu începerea noului an de învăţământ preunivesitar”.
 A fost efectuată, deja, o şedinţă de instruire în care s-au identificat obiectivele şi modalităţile cele mai eficiente de reducere a victimizării tinerilor prin accidente de circulaţie rutieră. De asemenea, s-a stabilit ca la finalul desfăşurării acestor cursuri să fie eliberate, după efectuarea testelor, celor aproximativ 140 de elevi participanţi,  certificate de absolvire, respectiv de conducere a mopedelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei rutiere în vigoare.
Cursurile de legislaţie rutieră se desfăşoară la nivelul a şapte instituţii de învăţământ pilot băimărene (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”,  Liceul de Artă, Colegiul tehnic „Anghel Saligny”,  Liceul teoretic „Nemeth Laszlo” şi Colegiul tehnic „George Bariţiu”). Media de vârstă, în rândul tinerilor, care sunt participanţi ai acestor cursuri este de 16 ani.
  Serviciul Poliţiei Rutiere Maramureş a realizat materiale cu privire la problematica implicării în traficul rutier a copiilor şi adolescenţilor (biciclişti şi conducători de mopede), inclusiv cu ilustrarea accidentelor rutiere în care au fost implicate aceştia. Aceste materiale vor fi distribuite în toate subunităţile teritoriale ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş şi care vor fi prezentate în instituţiile de învăţământ primar şi gimnazial. Sunt prevăzute şi realizarea de materiale preventive (pliante) care vor fi distribuite, în trafic, de către poliţiştii rutieri.
  Am reuşit să identificăm ca şi parteneri, în rândul şcolilor de şoferi, lectori care să predea aceste cursuri tinerilor, fără a afecta programa şcolară a instituţiilor de învăţământ menţionate anterior, a mai adăugat subprefectul de Maramureş. Aducem mulţumiri şcolilor de şoferi care au înţeles demersul nostru şi au acceptat să semneze protocolul, respectiv să asigure, în mod gratuit, prezenţa profesorilor atestaţi de legislaţie rutieră la cursuri.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.