Baia Mare: In luna mai, ITM Maramures a aplicat sanctiuni in valoare de 249.000 lei

Baia Mare: In luna mai, ITM Maramures a aplicat sanctiuni in valoare de 249.000 lei

Odata cu prevederile noului Cod al Muncii, Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures a inasprit controalele pentru depistarea muncii "la negru" dar nu numai.

Reprezentantii ITM sustin ca nu poate fi observata o tendinta ascendenta a fenomenului "muncii la negru" dar pentru a stapani si a combate acest fenomen, controalele vor continua si in perioada urmatoare. In urma controalelor efectuate in luna mai, inspectorii ITM au sanctionat pentru munca fara forme legale un numar de zece angajatori din domeniul constructiilor, al confectiilor si din comert. ITM a inreistrat pe numele acestora o propunere de urmarire penala. 

Numarul persoanelor depistate a fost de optsprezece, dintre care zece erau femei. In domeniul relatiilor de munca, echipele de control au efectuat 193 de controale si au aplicat 116 sanctiuni. Un numar de 214 controale au fost efectuate si in domeniul securitatii si sanatatii in munca, aplicandu-se 442 de sanctiuni. Valoarea totala a sanctiunilor in cele doua domenii este de 249.000 lei, 113.000 in domeniul RM si 136.000 in domeniul SSM. "In domeniul SSM am constata mai multe deficiente. Este vorba despre lipsa unui control medical periodic, echipamente de munca necorespunzatoare, lipsa scarilor de acces si de protectie laterala contra caderii de la inaltime, lipsa verificarii prizelor de pamant sau neefectuarea instructajului periodic", precizeaza Traian Rad-Taut, inspector-sef adjunct ITM Maramures.

Avand in vedere temperaturile ridicate prognozate pentru perioada urmatoare, reprezentantii ITM Maramures fac apel catre toti angajatorii sa ia in considerare ordonanta 99/2000 si sa asigure toate conditiile pentru ca angajatii sa isi poata desfasura activitatea in conditii bune.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.