Cu o participare naţională şi internaţională Biblioteca Petre Dulfu din Baia Mare este gazda Conferinţei BiblioPublica, cu tema „Modele de voluntariat în biblioteca publică”.

Cu o participare naţională şi internaţională Biblioteca Petre Dulfu din Baia Mare este gazda Conferinţei BiblioPublica, cu tema „Modele de voluntariat în biblioteca publică”.

 În aceste zile, respectiv în perioada 12-14 mai, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, director Dr. Teodor Ardelean, este gazda Conferinţei BiblioPublica, cu tema „Modele de voluntariat în biblioteca publică”.
 Cu o participare naţională şi internaţională de excepţie, printre înalţii oaspeţi aflându-se şi maramureşeanul VASILE TIMIŞ, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, reprezentanţi din Republica Moldova şi ai Ambasadei SUA, evenimentul aduce în atenţia naţională importanţa şi implicaţiile acţiunilor de voluntariat asupra dezvoltării durabile a serviciilor pentru public.      „Prin acţiunile lor voluntare, individuale sau de grup, bibliotecarii participă, alături de societatea civilă, la modelarea comunităţii şi oferă un bun exemplu de implicare celorlalte profesii”, a declarat DOINA POPA, preşedintele ANBPR.
În cuvântul său, directorul instituţiei gazdă, TEODOR ARDELEAN, a subliniat importanţa bibliotecilor şi bibliotecarilor, dar şi susţinerea şi implicarea în promovarea de către autorităţile judeţene şi locale a acestui edificiu cultural unic cum este Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”. „Bibliotecarii sunt adevăraţi eroi ai zilelor noastre. Ne bucurăm că am fost înţeleşi de exponenţii locali de autoritate. Astfel, bibliotecarul are acum mult mai mare prestigiu în comunitatea maramureşeană, şi nu numai. Condiţia noastră profesională ne obligă să creştem, să învăţăm”.
 VASILE TIMIŞ, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, a apreciat organizarea unui atât de important şi complex eveniment în Baia Mare şi a subliniat importanţa problematicii voluntariatului, dar şi a rolului pe care îl au bibliotecile în viaţa publică. „Biblioteca este un depozitar de valori. Rolul lor este în plină dezvoltare. De aceea, modul în care gândim cultura trebuie să fie din nou o concepţie comună”. Cu această ocazie, Vasile Timiş i-a înmânat directorului Teodor Ardelean o Diplomă de Excelenţă din partea cabinetului secretarului de stat al Ministerului Culturii, cu aprecieri pentru interesul şi activitatea continuă de promovare şi susţinere a patrimoniului cultural românesc, prin intermediul Bibliotecii Judeţene”.
Ambasada SUA a fost reprezentată de PATRICIA GUY, consilier pentru presă şi cultură, aflată pentru prima oară în Baia Mare. Printre altele, aceasta a subliniat că: „Activităţile bibliotecilor publice de azi reflectă nevoile sociale şi de informare ale comunităţilor pe care le deservesc. Ca profesionişti ai bibliotecilor în lumea de azi, informaţiile abundă. Asta, deoarece o bibliotecă nu este doar locul de unde oamenii împrumută cărţi, ci este chiar mai mult decât locul care oferă acces la informaţii de ultimă oră. Fii voluntar la biblioteca ta publică şi descoperă-ţi puterea de a schimba lucrurile”.
Cu toate că nu a putut fi prezent la eveniment, MIRCEA MAN, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a transmis salutul său plin de consideraţie, gândurile de apreciere şi bun venit în Maramureş a distinşilor oaspeţi, prin vocea directorului Aeroportului Baia Mare, MIHAI PĂTRAŞCU: “Ne bucurăm că în Baia Mare, capitala Maramureşului, s-a organizat acest important eveniment. Apreciem în mod deosebit tema pe care v-aţi propus să o abordaţi, în contextul Anului European al Voluntariatului, dată fiind importamţa socială a activităţii de voluntariat. Avem aici, în domeniul bibliotecilor publice, o unitate etalon, cu o activitate remarcabilă, instituţie care este un prilej de mândrie şi satisfacţie pentru Consiliul Judeţean Maramureş. În acest sens, sprijinind activitatea Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu, sprijinim dezvoltarea plenară a personalităţii cetăţenilor noştri, îi facem părtaşi la un circuit al informaţiei şi valorilor, le aducem un plus de dezvoltare şi susţinem dezvoltarea comunitară. Am investit mult în această instituţie, dar şi rezultatele şi satisfacţiile pe care ni le aduce sunt pe măsură. Se afirmă că Maramureşul este un brand pentru România, dar putem spune, la fel de bine, că Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu este un brand pentru Maramureş”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.