Creșterea numărul de porumbei de casă – o problemă pentru păsările sălbatice

Creșterea numărului de porumbei de casă duce la scăderea numărului păsărilor sălbatice, cum ar fi guguștiucii sau vrăbiile, spune biologul Iosif Bereș, motivul fiind concurența de hrană. Pe de altă parte, biologul vorbește și despre scăderea efectivelor de ulii porumbari, amenințați de capcanele amplasate de unii crescători de porumbei.

Hrana fiind o problemă pentru păsări în timpul iernii, concurența este acerbă între păsările care rămân să ierneze la noi. Creșterea numărul de porumbei reprezintă o problemă pentru vrăbii și guguștiuci, spune biologul Iosif Bereș.

”Acuma, de când s-au înmulțit așa de tare porumbeii de casă să știți că s-a micșorat efectivul de păsări sălbatice la Sighet. Din ce motiv? Concurența de hrană. Că iarna și guguștiucii și turturelele ciugulesc mâncare. Din acest motiv nu mai sunt nici vrăbii. Eu am hrănitori la geam, altădată venea și pițigoiul. Acuma nu au mai venit deloc”, observă Iosif Bereș..

Pentru că ulii porumbari sunt o amenințare pentru prumbei, unii columbofili aleg să-i elimine, amplasând capcane ilegale.

”Cei care se ocupă cu creșterea porumbeilor au nimicit efectivele de ulii, nu am văzut niciun uliu în oraș  Din cauza capcanelor puse de porumbari pentru uliu.  Orice viețutoare are un rol în natură, dacă uliul dispare, atunci apare gripa aviară șialte maladii la animale pentru că aceștia se ocupau de eliminarea  exemplarelor bolnave. Vorbim aici de selecție naturală”, explică omul de științe.

În urmă cu câțiva ani au circulat pe facebook mai multe fotografii cu o capcană confecţionată artizanal cu care, un columbofil din județul Brașov, prindea păsări răpitoare. Cazul a ajuns în atenția Gîrzii de Mediu și a fost considerat infracțiune. Pe de altă parte, specialiştii susţin că pagubele produse unui singur crescător de porumbei de păsările răpitoare pot ajunge la sume de ordinul miilor de euro. Columbofilii nu pot captura legal uliii sau bufniţele, însă nu beneficiază, în prezent, de nicio compensaţie pentru pierderile suferite.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.