CLASA PREGĂTITOARE: În această perioadă se face evaluarea psihosomatică a preșcolarilor

CLASA PREGĂTITOARE: În această perioadă se face evaluarea psihosomatică a preșcolarilor

 Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 pot să își înscrie copiii în clasa pregătitoare doar dacă dezvoltarea psihosomatică a acestora este corespunzătoare. Evaluarea psihosomatică a copiilor a început în 22 februarie și ține până în 14 martie.

O evaluare psihosomatică arată nivelul dezvoltării pe care îl are copilul şi capacitatea acestuia de a face faţă cerinţelor şcolare. Aproximativ 30 de minute durează evaluarea care certifică dacă micuţii sunt apţi din toate punctele de vedere pentru a fi înscrişi la şcoală.
 „Evaluarea psihosomatică se adresează copiilor care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2017. Această evaluare este pentru a stabili nivelul general de dezvoltare psihosomatică, iar acești copii vor primi o recomandare în urma căreia vor merge fie spre clasa pregătitoare, fie înapoi spre grădiniță, să repete grupa mare”, a explicat consilierul școlar Maria Stan.
Pe parcursul evaluării psihosomatice, psihologii constată nivelul de dezvoltare la care se află copilul, iar rezultatele evaluării sunt necontestabile. 
 „Acești copii lucrează pe anumite fișe, răspund la câteva întrebări în prezența părintelui sau a susținătorului legal. Ei trebuie să perceapă această evaluare ca un joc. În urma evaluării se face o recomandare din partea comisiei care face evaluarea. Comisia este compusă din 2 psihologi. Se face o recomandare fie spre clasa pregătioare, fie spre grupa mare. În cazul în care se face recomandarea spre grupa mare, acești copii vor repeta grupa mare, iar în anul următor vor merge la școală datorită faptului că împlinesc vârsta de 6 ani și nu vor mai avea nevoie de evaluare psihosomatică”, a explicat Maria Stan.
Specialiștii spun că această evaluare este necesară pentru copii înainte ca ei să fie înscriși la școală.
 „Sunt copii care nu sunt pregătiți pentru școală și de multe ori părinții insistă din anumite motive care nu au legătură cu dezvoltarea copiilor. În aceste cazuri noi le recomandăm părinților să repete copilul grupa mare pentru binele lui. Evaluarea se face în interesul copilului. Părinții văd evaluarea destul de stresantă și în fiecare an încercăm să le explicăm același lucru. Evaluăm nivelul de dezvoltare a copilului, și nu un set de cunoștințe pe care ar trebui să îl aibă. El nu trebuie să muncească cu copilul în plus acasă”, a adăugat consilierul școlar.
În Sighetu Marmației evaluarea psihosomatică a copiilor se face în 4 centre.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.