MĂSURI: Polițiștii vor picheta Ministerul Muncii pe 23 și 24 martie, iar pe 25 martie vor organiza un marș de protest

MĂSURI: Polițiștii vor picheta Ministerul Muncii pe 23 și 24 martie, iar pe 25 martie vor organiza un marș de protest

 Sindicaliștii din Poliție vor picheta Ministerul Muncii în zilele de 23 și 24 martie, iar în 25 martie vor organiza un marș de protest de la Ministerul de Interne până la Guvern, a anunțat luni, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

"Avem solicitare la Primăria Capitalei. Azi (luni — n. r.), la ora 15:00, suntem invitați acolo pentru a definitiva acele avizări. Avem pe 23 — 24 (martie) în fața Ministerului Muncii pichetare, iar în data de 25 (martie) miting de la Ministerul de Interne către Guvern. Avem solicitări de la aproape 10.000 de membri în prezent care doresc să participe la protest, nemulțumiți de nerespectarea legii și de neaplicarea corectă a salarizării în Ministerul de Interne", a spus Coarnă, la începutul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Muncii privind proiectul Legii salarizării unitare.
Acesta a subliniat că sindicatul nu a primit un draft al proiectului de lege și că solicită respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern 1/2017, deoarece, în prezent, sporurile din MAI se raportează la salariul de bază din 2009.
"Informațiile noastre sunt din comunicare publică. Ministrul nu ne-a prezentat un draft la acel vestit proiect. Noi discutăm pe două paliere. Odată din reglementare și, elementul doi, din aplicare. În reglementare noi solicităm să se respecte prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1 din 2017, care majorează salariul minim brut, de la 1.250 la 1.450 lei, dar sporurile pe bază de pontaj, de exemplu la personalul auxiliar din MAI, se raportează la salariul de bază din 2009, adică 600, 700, 800 lei, în funcție de cât a avut fiecare în acel moment. Deci, degeaba majorezi salariul de bază minim brut, dacă eu mă raportez la decembrie 2009. Practic, norma este golită de conținut. Nu produce efecte. Omul, în fapt, câștigă aceiași bani, nu câștigă nimic în plus, câștigă doar ei imagine", a explicat Dumitru Coarnă.
Potrivit acestuia, "în poliție nu se mărește absolut nimic", deși ultima majorare în acest sector a fost operată în 2008.
"Ultima majorare clară, tehnică, în Poliție, a fost în 2008. Aproximativ 40.000 de oameni ar beneficia, inclusiv personal auxiliar, jandarmi, pompieri, undeva la 40.000 — 50.000 din MAI. Impactul bugetar nu l-am calculat încă. La Sănătate au schimbat datele de referință, adică nu se mai aplică la decembrie 2009, ci la februarie 2017, iar salariile din Sănătate s-au dublat și chiar triplat. Suntem discriminați. Dacă privim un stat de plată din MAI, comparativ cu Sănătatea, un polițist cu funcție de conducere câștigă 3.000 de lei, iar un șofer de ambulanță câștigă 5.000 de lei", a adăugat liderul de sindicat.
Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, a declarat la România TV că salariile până la pragul de 4.000 de lei se vor dubla, cele după pragul de 4.000 de lei se vor majora cu 45%, iar la salariile care depășesc pragul de 7.000 de lei vor fi creșteri, "dar nu foarte mari".
Președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a arătat nemulțumit de noul proiect de Lege, deoarece, în prezent, prevede două baze de raportare diferite, una pentru funcționari și personalul contractual și alta pentru "aleși".
"Față de propunerea fostului ministru al Muncii Dragoș Pîslaru, care prevedea pe patru ani o creștere a fondului de salarii cu 22 de miliarde de lei, doamna Olguța Vasilescu propune o creștere cu 30 de miliarde lei pe o perioadă nedeterminată. Este îngrijorător faptul că se dorește, în forma de la ora actuală, să existe două baze de raportare diferită — una care este salariul minim garantat în plată pentru funcționari și pentru personalul contractual, iar alta pentru aleși, salariul mediu pe economie, care nu este clar definit. Este greu de spus dacă nu cumva diferența de bani va fi alocată direct numai pentru funcțiile de aleși, care vor crește substanțial față de celelalte funcții din sectorul bugetar", a spus Hossu, la Realitatea TV.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.