VIDEO | Cele mai multe furturi din locuințele din județul Maramureș au loc prin efracție

Poliţiştii maramureşeni au lansat campania ”Hoţii îţi invadează intimitatea” care are ca scop conştientizarea populației cu privire rolul şi importanţa măsurilor preventive în protejarea bunurilor din locuinţe.  Campania se va desfăşura la nivel naţional în perioada decembrie 2019 – februarie 2020.

Una dintre concluziile conferinței dedicate campaniei ”Hoţii îţi invadează intimitatea” a fost  nevoia ca cetățeanul să se preocupe mai mult pentru asigurarea locuinței.Cecilia Grozavu, comisar în cadrul IPJ Maramureș a amintit că cele mai multe furturi au loc prin efracție.

”Acest fapt rezultă și din modurile de operare folosite de infractori. Statistic vorbind, la nivel județean, chiar dacă numărul furturilor din locuințe a scăzut, în ceea ce privește modurile de operare au crescut mult furturile prin efracție. Dacă mai demult cele mai multe cazuri se datorau neglijenței proprietarilor, fie se aborda metoda prin împrietenire, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, acum, cele mai multe cazuri de furturi din locuință sunt cele prin efracție”, spune Cecilia Grozavu, comisar în cadrul IPJ.

”O ială mai preformantă durează puțin mai mult să o deschizi, decât o ială inferioară calitativ. De regulă, faptele de aest gen sunt comise de infractori profesioniști. Care se perfecționează continuu și reușesc să găsească variante de a deschide aproape orice ială. Sigur că timpul necesar pentru a pătrunde în locuință poate fi esențial pentru noi, anchetatorii, sperând că unul dintre vecinii de pe scară ar putea să ne ofere date cu privire la identitatea lor”, spune Tudorel Neag, adjunctul sefului Biroului Polițieii municipiului Baia Mare.

.Tot practica a dovedit că în ultima perioadă acești infractori profesioniști, recidiviști, care au săvârșit și anterior fapte de același gen, se deplasează în diverse zone din țară, în localități unde nu sunt cunoscuți de către organele de poliție, și reușesc să săvârșească numeroase fapte infracționale până se reușește identificarea lor.

”Majoritatea acestor fapte sunt săvârșite de recidiviști specializați pe acest gen de mod de operare care săvârșesc fapte la nivelul întregii țări.  Avem infractori voiajori care au săvârșit infracțiui de furt din locuințe în Baia Mare și aici putem da exemple de grupuri infracționale din Iași, Mureș, iar în contrapartidă, am furnizat și noi infractori pentru alte județe”, spune Tudorel Neag, adjunctul sefului Biroului Polițieii municipiului Baia Mare.

Grupul țintă al acestei campanii este reprezentat de cei ce locuiesc în imobile tip bloc din mediul urban, cu precădere în zonele unde astfel de fapte au fost sesizate într-un număr mare.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.