Caz complex cu risc vital rezolvat cu succes la Spitalul Județean de Urgență

O echipă medicală multidisciplinară  de cardiologie, chirurgie vasculară și anestezie a efectuat cu succes o nouă și complexă procedură la finalul săptămânii trecute, la Spitalul Județean de Urgență. E vorba de un caz în care abordarea chirurgicală clasică era contraindicată din cauza risurilor. Intervenția a durat peste două ore.

Potrivit informațiilor furnizate de către corpul medical, este vorba despre o reparare a unui anevrism aortic abdominal infrarenal gigant (11,5 cm), cu iminență majoră de ruptură, la un pacient de peste 70 de ani. Înaintea intervenției, o procedură EVAR, pacientul prezenta multiple comorbidități asociate: cardiopatie ischemică, trei by-pass-uri pe aorta coronară din care două ocluzate, două stenturi, AVC ischemic vechi, insuficiență renală.

Pprocedura a putut fi realizată datorită includerii Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare în Programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Astfel de intervenții puteau fi făcute, până de curând, doar în marile centre medicale din țară.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.