VIDEO | Care e situația la Centrul Persoanelor cu Dizabilități de la Poienile de sub Munte

Comuna Poienile de sub Munte nu intră în carantină. Cazurile de pacienți confirmați cu COVID-19 sunt izolați în cadrul Centrului Persoanelor cu Dizabilități, iar în rest, nu au fost depistate cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

”La Poienile de sub Munte mai avem 17 rezidenți care au fost depistați cu coronavirus, înafară de cei 34 depistați zilele anterioare. Din cei 34, 18 s-au vindecat, iar 16 prezintă în continuare simptome și au fost testați pozitiv cu coronavirus. S-au luat măsurile de protecție necesare, a fost și un control efectuat din partea celor de la DSP în acel centru. S-au constatat o serie de deficiențe care vor fi trecute într-un raport, nu a fost finalizat, dar am văzut date preliminare din acel raport, s-au luat măsurile de precauție cum ziceam, de siguranță. Deocamdată stuația este sub control, nimeni nu iese și nimeni nu intră din acea locație”, spune Nicolae Silviu Ungur.

Se impune carantinarea centrului pe o perioadă de 14 zile, ca măsură luată pentru a împiedica răspândirea virusului înafara centrului.

”14 zile, angajații rămân în centru, conform normelor legale în vigoare, angajații centrului nu au voie să părăsească locația. Niciun  angajat nu a fost depistat cu coronavirus. Serviciile de hrană și materiale sanitare se asigură în toată această perioadă”, precizează Nicolae Silviu Ungur.

Nu se impune carantinarea întregii localități, susține prefectul Nicolae Silviu Ungur.

În acest moment cu siguranță nu se impune izolarea comunei, tocmai pentru că toți cei bolnavi sunt izolați în incinta centrului și nu au fost raportate cazuri înafara centrului. Au fost testați doare rezidenții și personalul centrului, dinafară nu au fost testați localnici, pentru că nu s-au semnalat simptome în rândul acestora”, susține prefectul Nicolae Silviu Ungur.

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la situația de la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Poienile de Sub Munte, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș face următoarele precizări, care nu confirmă în totalitate informațiilor furnizate de prefectul de Maramureș :

33 de beneficiari de la Centrul de Îngrijire și Asistență Poienile de Sub Munte au fost declarați vindecați, la a doua testare în vederea detectării SARS-CoV-2 rezultatele fiind negative. În prezent, dintre cele 103 persoane cu nevoi speciale de la CIA Poienile de Sub Munte mai sunt 24 cazuri pozitive în urma efectuării testului SARS-CoV-2, care sunt afebrile și nu prezintă simptomatologie respiratorie, dar se află sub observarea și îngrijirea personalului de specialitate din cadrul centrului și a medicilor de familie. Totodată, din cei 70 de angajați ai centrului, zece au fost depistați pozitiv după efectuarea testării în vederea detectării SARS-CoV-2”, precizează surse din cadrul DGASPC Maramureș.

În cursul zilei de astăzi, 14 august 2020, DGASPC Maramureș a pus la dispoziția Direcției de Sănătate Publică Maramureș toate documentele solicitate cu ocazia controlului din data de 12 august 2020 de la CIA Poienile de Sub Munte. Documentele solicitate nu au fost prezentate reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Maramureș la momentul controlului deoarece personalul administrativ care le deține se află izolat la domiciliu. Centrul de Îngrijire și Asistență Poienile de Sub Munte rămâne sub monitorizarea strictă a DGASPC Maramureș și a Direcției de Sănătate Publică Maramureș, în vederea respectării tuturor procedurilor și planurilor de măsuri  destinate prevenirii COVID-19.

La nivelul DGASPC Maramureș au fost stabilite măsuri stricte de prevenire și combatere a infectării cu noul coronavirus încă de la începutul lunii martie 2020, cu scopul protejării beneficiarilor și personalului din centrele rezidențiale, îndeosebi în ceea ce privește regulile de igienă și dezinfecție, asigurarea stocurilor de alimente, medicamente, soluții de dezinfecție și materiale de protecție. Respectarea acestor măsuri, precum și a recomandărilor transmise de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a ajutat la limitarea maximă a infectărilor, în condițiile în care în centrele rezidențiale ale DGASPCMaramureș sunt 405 adulți cu dizabilități și 261 de copii cu măsură de protecție specială. Astfel, pe parcursul celor două luni în care pe întreg teritoriul României a fost instituită starea de urgență nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Folosim această ocazie pentru a mulțumi tuturor instituțiilor cu care DGASPC Maramureș colaborează onest în actualul context, în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, pentru siguranța și sănătatea persoanelor cu nevoi speciale aflate în grija instituției noastre și personalului implicat direct în îngrijirea acestora.

Ca raspuns la neconcordanta dintre informatiile prezentate de cele două institutii, Prefectura Maramures precizeaza ca informatiile prezentate de prefectul Nicolae Silviu Ungur au fost furnizate inainte de actualizarea datelor legate de situatia de la Poienile de sub Munte.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.