Caniculă în Maramureș

Indicele temperatură – umezeală a atins astăzi pragul critic de 80 unități în Sighetu Marmației, Baia Mare și Târgu Lăpuș. Valoarea temperaturii aerului a fost 31 grade Celsius iar temperatura resimțită a fost de 35-37 de grade.

Indicele temperatura-umezeală este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimțită de corpul uman. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de disconfort termic influențează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu căldură, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență recomandă cetățenilor, dar mai ales persoanelor vârstnice cu probleme de sănătate să evite, pe cât posibil, expunerea la soare și căldură, în intervalul orar 11.00-18.00. Este important să consume lichide, apă și sucuri de fructe, în cantitate de 2-4 litri/zi pentru hidratarea organismului. Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatura umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine, precum și persoanele obeze.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.