VIDEO | Campania de vaccinare antirabică la vulpi, finalizată cu succes

Direcția Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș a terminat campania de vaccinare antirabică la vulpi, care a început în data de 8 iunie. Asta înseamnă că la nivelul județului Maramureș a fost distribuită deja, prin distribuția aeriană, 125 000 de momeli de vaccinare. Alte 2000 de momeli au fost distribuite manual.

Ca în fiecare an, DSVSA Maramureș derulează campania de vaccinare la vulpi. Pe lângă cele 125 000 de mmeli de vaccinare distribuite pe cale aeriană, în locurile greu accesibile, respectiv la vizuină, au fost distribuite manual, cu ajutorul fondului de vânătoare ,a asociațiilor de vânătoare și AJVPS, prin paznicii de vânătoare, au fost distribuite un număr de 2000 de momeli vaccinale.

”Este al șaptelea an consecutiv în care România beneficiază de acest program de finanțare europeană. Iar acest lucru se transpune în practică prin faptul că nu mai avem cazuri de rabie în mediul silvatic și nici în domeniul domestic, adică în curțile oamenilor. În acest moment este realizată doar campania de vaccinare, iar faptul că nu apar cazuri pozitive, este un feedback care ne spune că această vaccinare are efectul scontat.”, spune Vasile Pop, director executiv adjunct al DSVSA Maramureș.

În umrătoarele două săptămâni, va ncepe campania de împușcare a vulpilor, în așa fel încât să se poată stabili gradul de vaccinare a vulpilor.

”Există markeri, care, prin examenele de laborator ne confirmă faptul că virusul a intrat în oranism și produce efectele scontate privind imunizarea. Campania prevede că vor fi împușcate în vederea vaccinării, 250 de exemplare de vulpi. De la toate se vor recolta probe biologice care vor fi ulterior procesate în laborator”, menționează Vasile Pop.

Localitățile cu cea mai mare incidență de focare de rabie la vulpi, înregistrate în trecut la nivelul nivelul DSVSA Maramureș ar fi cele dn zonele subcolinare, Copalnic Mănăștur, Plopiș, Ferneziu, Cavnic, Săpânța și Târgu Lăpuș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.