Buletinul va conține, pe viitor, și o semnătură electronică, însă propunerea este problematică

Viitoarele cărți electronice de identitate vor conține și o semnătură electronică, potrivit unui proiect de lege, ce va ajunge la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare. Totuși, măsura propusă ridică mari semne de întrebare referitoare la securitatea semnăturilor electronice care vor fi emise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), mai ales pentru că prevederile noi ar fi în contradicție cu regulile europene.

Concret, proiectul de lege, ce ar putea să treacă în curând de Parlament, prevede că buletinul electronic va permite inclusiv folosirea semnăturii electronice. Adică actul de identitate va conține un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de MAI și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână. Exact această chestiune va duce, însă, la probleme destul de mari.

1. Nu orice semnătură electronică are aceeași valoare legală cu semnătura de mână

Proiectul de lege prevede că certificatele digitale emise de MAI vor fi simple (nivel mediu de încredere), nu calificate, acesta fiind singurul caz în care semnătura electronică este echivalentul semnăturii de mână, conform Regulamentului european 910/2014, care se aplică direct inclusiv în România.

Acest aspect este foarte important, deoarece semnătura calificată, conform normelor europene pe care țara noastră este obligată să le respecte, îndeplinește anumite condiții ce țin mai ales de securitatea datelor, asigurând o legătură directă și neîndoielnică între identitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică.

Citește continuarea pe avocatnet.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.