Biserica romano-catolica din satul Costiui jefuită de preotul care o păstorea

Biserica romano-catolica din satul Costiui jefuită de preotul care o păstorea

 Biserica romano-catolica din satul Costiui, asezare care apartine de Rona de Sus, a fost pana acum cativa ani, unul dintre lacasurile de cult care gazduia un numar mare de obiecte de cult de o inestimabila valoare. Mare parte dintre acestea au disparut insa, iar condamnat pentru furt a fost preotul Recsei Robert, cel care a slujit in aceasta biserica. Episcopia romano catolica s-a constituit parte civila cu suma de 5000 de euro, insa enoriasii sustin ca valoarea obiectelor disparute din biserica este mult mai mare, iar ei nu au fost despagubiti de nimeni.

Biserica din Costiui a fost construită în 1743 si a fost păstorită, de-a lungul vremii, de 27 de preoţi, care au slujit cu piosenie şi demnitate, câştigându-şi respectul enoriaşilor. Interiorul bisericii adapostea un numar mare de obiecte de cult, inscrisuri foarte vechi, icoane, prapori si statui. Obiectul de rezistenta a lacasului il reprezenta o statuie cu o vechime egală cu cea a bisericii (1743), pe care credincioşii o considerau protectoarea comunităţii. La un moment dat statuia a disparut, iar la insistentele credinciosilor, preotul a afirmat ca aceasta a fost trimisa pentru restaurare. De aici au inceput sa apara suspiciunile credinciosilor asupra corectitudinii preotului. In scurt timp credinciosii din Costiui aveau sa afle ca de fapt din biserica au disparut aproape toate obiectele de valoare. Desi satuia a fost readusa in biserica din Costiui de catre preotul Recsei, oamenii si-au dat seama ca nu este aceeasi. 
Luat la întrebări, despre disparitia celorlalte obiecte, preotul avea sa declare ca a "închiriat" aceste obiecte. Constatând că situaţia se complică, consilierii parohiali au făcut plângere la poliţie şi la superiorii preotului, în speranţa că vor recupera obiectele de cult, lucru care nu s-a întâmplat. Cercetările derulate au scos la iveală lucruri extrem de grave. În urma inventarierii patrimoniului bisericii s-a constatat că, pe lângă statuie, mai lipsesc: 600 de cărţi vechi bisericeşti datate din sec. XVIII, patru steaguri bisericeşti, 12 bucăţi de pictură pe tablă metalică, reprezentând «Calea Crucii», un tablou cu ramă din lemn vechi, compus din trei segmente reprezentând «Înmormântarea Domnului», toate având o valoare inestimabilă. Preotul Istvan-Norbert Recsei a fost condamnat de catre judecatoria Sighet pentru furt la 7 luni inchisoare, ia in baza art. 81 din codul penal executarea pedepsei a fost suspendata conditionat. Timp de 2 ani si 7 luni preotul Recsei va trebui sa dea dovada de “sfintenie” pentru a nu ajunge dupa gratii.  Prejudiciul in favoarea episcopiei romano catolice Satu Mare a fost achitat partial cu suma de 6.500 lei, iar diferenta de 19.500 va trebui achitata pana cel tarziu in 12 decembrie 2012. Istvan-Norbert Recsei a parasit tara noastra si este preot la parohia romano catolica din Szazhalombatta, Ungaria. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.