BINE DE ȘTIUT: Cum vei putea cere până la 200.000 de euro pentru o afacere la țară?

BINE DE ȘTIUT: Cum vei putea cere până la 200.000 de euro pentru o afacere la țară?

 După ce ieri a fost publicată varianta consultativă a ghidului solicitantului, antreprenorii au la dispoziție mai puțin de o lună pentru pregătirea proiectelor prin care pot solicita până la 200.000 de euro pentru afaceri non-agricole în spațiul rural. Domeniile de activitate diversificate și condițiile de eligibilitate foarte permisive fac din acest program una dintre cele mai așteptate măsuri de finanțare ale acestui an. 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat ieri, în variantă consultativă, ghidul solicitantului însoțit de lista activităților eligibile pentru care antreprenorii vor putea solicita sprijin financiar nerambursabil în anul 2017.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat anterior, printr-un comunicat de presă, lansarea în cursul lunii aprilie 2017 a submăsurii 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), destinată înființării sau dezvoltării unor activități non-agricole în spațiul rural.
Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 35 de milioane de euro, din care se vor acorda finanțări nerambusabile de cel mult 200.000 de euro fiecărui proiect selectat pentru finanțare. Contribuția proprie a antreprenorilor va trebui să fie de 10% sau de 30%, în funcție de domeniul de activitate finanțat.
În cazul în care dorești să accesezi fonduri nerambursabile prin intermediul acestei linii de finanțare, îți explicăm în continuare ce ai de făcut.
Verifică cerințele de participare
Ghidul solicitantului publicat ieri în variantă consultativă cuprinde toate condițiile în care o întreprindere poate depune un proiect, dar și condițiile în care acesta va fi evaluat. În cadrul PNDR 6.4, proiectele pot fi depuse de următoarele categorii de beneficiari eligibibili:
persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale;
societățile cu răspundere limitată, sau societățile cu răsundere limitată debutante);
societățile pe acțiuni;
societățile agricole sau cooperativele agricole.
Linia de finanțare este deschisă atât microîntreprinderilor, cât și întreprinderilor mici cu activitate în spațiul rural. Aici trebuie subliniat că nu vor fi acceptate proiectele ce se vor implementa în mediul urban. Aceste fonduri pot fi solicitate pentru înființarea unei activități noi, dar și pentru dezvoltarea unei activități cu istoric pe care societatea a desfășurat-o în trecut.
Este necesar ca întreprinderea să îndeplinească și celelalte criterii de eligibilitate:
să nu aibă datorii restante la bugetul general sau la bugetele locale;
să nu fie în stare de faliment, insolvență, incapacitate de plată;
să poată dovedi existența resurselor financiare proprii pentru asigurarea finanțării proiectului în bune condiții, până la încasarea ajutorului nerambursabil.
Află care vor fi activitățile eligibile în 2017
După publicarea listei activităților eligibile în anul 2017, societățile cu istoric sau societățile de tip start-up pot solicita sprijin financiar pentru:
producția de bunuri, precum sucuri și apă îmbuteliată, articole textile, mase plastice, mobilier etc.;
activități de servicii: croitorie, tâmplărie, agenții turistice, centre de fotocopiere, întocmirea de lucrări privind cadastrul și instabularea proprietăților etc.;
activități medicale;
activități sanitar-veterinare;
pensiuni agroturistice;
activități meșteșugărești: olărit, prelucrarea pietrei și a lemnului, țesut etc.;
activități de IT: realizare de site-uri web, realizarea de software, gestionarea unor platforme web;
industrii creative: producție de săpun „hand-made”, creație artistică, tipografii etc.
Estimează-ți punctajul
Selecția proiectelor se va realiza în funcție de punctajul obținut al fiecărui proiect depus în cadrul acestei sesiuni, în ordine inversă, de la proiectul cu punctajul cel mai mare către proiectul cu punctajul cel mai mic, în limita bugetului alocat.
Totuși, îți poți estima punctajul pe care proiectul tău îl va obține:
1. Dacă întreprinderea solicitantă a avut istoric agricol și intenționează să dezvolte o activitate non-agricolă din lista celor eligibile, atunci proiectul primește 20 de puncte. 
Pentru a primi acest punctaj, trebuie să deții o întreprindere (cel puțin PFA) care să fi desfășurat activități agricole în aceeași localitate în care acum vrei să dezvolți activitatea non-agricolă. Vechimea minimă a activității agricole trebuie să fie de cel puțin 12 luni de la înființarea societății și până în prezent.
2. Prioritizarea activităților eligibile
Poți depune proiect pentru orice activitate din lista celor eligibile, însă doar cele de mai jos vor primi punctaj suplimentar:
servicii din sectoarele cu potențial de creștere ( cu excepția agro-turismului și al activităților medicale sau veterinare) – 35 de puncte;
activități de producție cu potențial de creștere, servicii medicale sau sanitar – veterinare – 20 de puncte;
servicii de agro-turism – 10 puncte.
3. Stimularea activităților turistice. Doar agro-pensiunile și serviciile de agrement pot primi punctaj la acest criteriu:
proiectul se realizează într-o zonă cu potențial turistic ridicat – max. 5 puncte;
activități turistice de agrement  ce vor fi desfășurate în zonele cu destinații ecoturistice sau în zone cu arii naturale protejate – 5 puncte.
4. Vechimea societății solicitante
întreprinderea a fost activă fără întrerupere cel puțin trei ani și cu profit operațional în ultimii doi ani – 20 de puncte;
întreprinderea a fost activă fără întrerupere cel puțin doi ani și cu profit operațional în ultimul an – 10 de puncte.
5. Întreaga activitate este desfășurată la țară
Întreprinderea are întreaga activitate localizată în spațiul rural – 15 puncte.
Punctajul minim solicitat este de 10 puncte, însă acesta nu este o garanție a faptului că vei primi finanțare. Încearcă să obții un punctaj cât mai mare, îndeplinind criteriile de mai sus.
Citește continuarea pe www.avocatnet.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.