Baia Mare: Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii – ţinta ţăranilor maramureşeni nemulţumiţi de deficienţele sectorului agricol

Baia Mare: Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii – ţinta ţăranilor maramureşeni nemulţumiţi de deficienţele sectorului agricol

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în judeţul Maramureş. Acesta va vizita mai multe localităţi aflate în apropierea oraşelor Baia Mare şi Târgu Lăpuş pentru a verifica modul în care se exploatează suprafeţele agricole şi totodată, pentru a afla care sunt nemulţumirile maramureşenilor cu privire la sectorul agricol.

Prima vizită a ministrului Agriculturii în Maramureş a fost la târgul de animale din Copalnic Mănăştur. Valeriu Tabără s-a întâlnit aici cu producătorii agricoli care nu au ezitat să îşi exprime nemulţumirile faţă de măsurile luate de Guvern pentru domeniul agriculturii. După vizita de la Copalnic Mănăştur, Valeriu Tabără s-a întâlnit apoi cu producătorii agricoli din localitatea Dumbrăviţa. În Copalnic Mănăştur, cei care şi-au spus cele mai multe ofuri au fost crescătorii de animale. "S-o dat în 2008 subvenţia pentru animale, cel ce-o avut tri vaci în 2008 acuma nu mai are nicio vacă şi ia subvenţie. E o nedreptate pentru noi ţăranii. Îşi bate Guvernul joc de noi. Noi lucrăm de dimineaţa până sara, noi ne sculăm primii, noi ne culcăm ultimii. Noi sunte, bătuţi de Dumnezo. N-avem un gram de motorină, eu am lucrat şase ano de zile în Italia, la o fermă de bivoli, în Napoli. Acolo s-o dat subvenţii. La noi, nimic, vine amărâtu de primar şi te ajută cu ce poate că alte fonduri nu sunt. N-avem un drum. Mereţi la pământurile noastre pe jos că nu aveţi cu ce mere, pe jos cu furca în spate, ca acuma 20 de ani. Subvenţia n-o venit. Dumneavoastră acolo în Parlament, maşini de lux că nu are nime. Domnule mi-ar fi ruşine. Eu lucrez pe şantier şi iau 4 milioane de dimineaţă până seara, vă daţi seama?", a spus unul dintre ţăranii nemulţumiţi din Copalnic Mănăştur.

Nemulţumirile ţăranilor maramureşeni nu au fost deloc puţine. Mai mult, o parte dintre aceştia i-au acuzat pe miniştri că ies în teriotoriu să discute cu oamenii numai atunci când ştiu că vor avea nevoie de voturile lor pentru a-i ajuta să rămână la putere. "Noi să vă dăm la dumneavoastră tot ce vă trăbă. La noi în schimb nu se dă nimic. Avem un viţel, nu avem la cine-l vinde. Avem un purcel, 20 de lei…domnu ministru, îi posibil 20 de lei un purcel de şapte săptămâni? Nu-ţi dă nime nimic. Pă un viţel nu-şi dă nimic, pe lapte nu-şi dă nimic, pe lână nu-ţi dă nimic, pe brânză nu-ţi dă nimic. Atunci ce sa mai facem … Ceauşescu, Dumnezeu să-l ierte, o scos ţara asta din datorii cu agricultura ţăranilor. Noi merem şi aducem de la unguri, aducem de la polonezi, tăt feliu. Avem un ministru al agriculturii, trebuie să fie în stare, avem lege, ajutaţi-ne să ne vindem şi noi produsele noastre pe undeva, în biata noastră", a mai adăugat ţăranul. "În primul rând, vreau să vă spun că parţial aveţi dreptate. Uitaţi-vă şi vă rog să fiţi atent că tot agricultura iese bine şi anul ăsta. Numai grâu se duce către 7,5 milioane de tone anul ăsta. Dar trebuie să respectăm nişte reguli că suntem şi noi în Uniunea Europeană. În 2008, s-a luat un etalon de bază ca număr de animale în România. Nu este regulă a României, este a Uniunii Europene", a precizat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

La ora 16:00, ministrul Valeriu Tabără va susţine o conferinţă de presă la sediul PDL din Baia Mare după care se va deplasa la Groşi unde se va întâlni cu alţi producători agricoli şi individuali. În cursul zilei de mâine, ministrul agriculturii va vizita localităţile Săcălăşeni, Coaş, Remetea Chioarului şi Şomcuta Mare.

 

  

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.