Baia Mare: Conflictul intre CAS MM si medicii de familie continua. Doar 20 au cedat.

Baia Mare: Conflictul intre CAS MM si medicii de familie continua. Doar 20 au cedat.

Conflictul dintre medicii de familie si Casa de Asigurari de Sanatate Maramures continua. Acestia nu renunta la renegocierile contractului-cadru pentru furnizarea serviciilor medicale si ameninta ca vor consulta pe bani orice pacient, fara nicio exceptie, daca situatia contractului-cadru nu va fi favorabila lor. Pana la ora actuala, doar 20 de medici de familie au semnat un act aditional cu Casa de Asigurari de Sanatate Maramures, care le permite sa elibereze retete compensate si trimiteri.

"Procentul este bun. Avem semnale ca vor mai semna si altii incetul cu incetul dar ii rog sa nu se grabeasca, sa aiba rabdare, pentru ca astazi sau maine s-ar putea sa avem vesti bune pentru ei. In fond, ceea ce cerem noi in momentul de fata este posibil din punct de vedere financiar si legislativ. Noi vrem sa muncim pentru ca suntem medici si trebuie sa ne tratam pacientii. Nu putem accepta la nesfarsit scaderea veniturilor noastre. Din 2008 pana astazi, venitul in medie la un cabinet de familie a scazut cu 40%", explica presedintele Colegiului Medicilor de Familie, dr. Gheorghe Lascu.

 Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Maramures recunosc ca nu se afla intr-o situatie deloc confortabila in ceea ce priveste relatia dintre institutie si medici dar spera ca, pana intr-un final, toti medicii sa constientizeze ca trebuie sa primeze interesul asiguratului. "Acest protest vizeaza mai mult partea de venit pe cabinet. Este o situatie pe care nu ne-am dorit-o. Cati vor mai veni si cati nu, vom vedea pana in 10 iunie cand se va termina perioada de depunere a actelor in vederea contractarii, dupa care se vor lua masurile in consecinta. Cei 20 de medici care au semnat actele aditionale au luat in considerare interesul asiguratului. Dat fiind faptul ca au venit persoane cu probleme cronice grave s-au gandit ca nu pot sa lase persoana respectiva fara tratament", precizeaza purtatorul de cuvant CAS Maramures, Claudia Ganea.

 In aceasta saptamana, medicii de familie consulta gratuit urgentele, gravidele si sugarii. Liderul Colegiului medicilor de familie spera ca lucrurile sa se rezolve in cursul acestei saptamani, mai cu seama ca urmeaza la Ministerul Sanatatii o noua intalnire de dezbateri pe acest subiect, la care va participa si ministrul Cseke Atilla.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.