Baia Mare: Afacerile ilegale cu cupoanele de transport, in vizorul autoritatilor judetene

Baia Mare: Afacerile ilegale cu cupoanele de transport, in vizorul autoritatilor judetene

Cupoanele de transport pentru pensionari continua sa reprezinte obiectul unor afaceri ilegale a operatorilor de transport. Subprefectul judetului Maramures Gyongyike Bondi a cerut Comisatiatului pentru Protectia Consumatorilor Maramures si Garzii Financiare sa amplifice numarul controalelor pe acest sector pentru ca persoanele varstnice sa nu mai fie "fentate" de operatorii care profita si se imbogatesc pe seama lor.

"Unii operatori de transport se joaca pur si simplu cu pensionarii care au bilete gratuite. Vin oameni din Targu Lapus pana in Baia Mare iar acestia trec pe verso biletului mai multi kilometri. Oamenii in varsta sunt fentati si normal ca nu li se deconteaza biletele pentru ca pe verso sunt distante trecute aiurea", sustine subprefectul de Maramures, Gyongyike Bondi. Comisarii Garzii Financiare Maramures sustin ca aceasta problema este veche, de aproximativ patru ani. Mai mult, acestia recunosc ca au fost depistate abuzuri crase in urma decontarii biletelor la MInisterul Transporturilor. "Firmele de autorizatie sunt obligate absolut toate sa transporte acesti pensionari cu bilete deoarece prin lege, pensionarii platesc jumatate din contravaloarea lor. Acele cupoane se strang de catre reprezentantii firmei de transport si se trimit spre decontare la Ministerul Transporturilor care este obligat sa deconteze jumatate din valoarea lor. Ei, aici s-au facut abuzuri in sensul ca multe cupoane s-au trimis la decontare pentru unii pensionari care, de fapt, nu au circulat. De asemenea, a mai fost remarcat faptul ca multi pensionari au circulat pe distante foarte lungi si nu s-au mai intors inapoi. Sau au fost depasite capacitatile de transport ale mijlocului de transport, adica daca autobuzul era de 40 de locuri, ei au transportat 100 de pensionari", evidentiaza Mircea Nicolae, comisar-sef Garda Financiara Maramures.

Acesta mai sustine ca toate aceste nereguli se fac in baza unei greseli a legii. Mai precis, in lege este stipulat faptul ca pe bilet trebuie sa se scrie doar numarul dosarului de pensie, fara nume si prenume. "Astfel, din cauza greselii din lege, noi trebuie sa mergem la Casa de Pensii sa verificam cine e beneficiarul cuponului daca este in viata, daca nu mai este, daca a avut un drum la Timisoara sau nu a avut. Sunt saci de bilete care se aduna la sediul operatorului de transport, el face niste centralizatoare si le trimite fara nume. Au aparut dosare si din Bistrita si din judetele din sud", sustine Mircea Nicolae. Pentru a nu rata nicio sansa de imbogatire de pe urma pensionarilor, firmele de transport isi trimit reprezentanti in diverse localitati pentru a cumpara de la acestia cupoanele de transport neutilizate. Firmele de transport le introduc in decont cu distante mari, beneficiind astfel de sume mai mari. Pana se va modifica schimbarea din lege, afacerea ilegala cu cupoanele de transport va ramane in floare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.