Întregul calendar politic european este construit în jurul ideii că nimic nu se întâmplă, sau nu ar trebui lăsat să se întâmple în august. Dar istoria ne demonstrează că liderii europeni se păcălesc singuri crezând că august este o lună sigură în care pot fugi la mare sau la munte, potrivit Ziarului Financiar.
În august, de exemplu, Hitler a dat ordin armatei germane să atace Polonia, armatele pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, iar tancurile irakiene au intrat în Kuwait, scrie editorialistul Gideon Rachman de la Financial Times.
În august, de exemplu, Hitler a dat ordin armatei germane să atace Polonia, armatele pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, iar tancurile irakiene au intrat în Kuwait, scrie editorialistul Gideon Rachman de la Financial Times.
Drama care înconjoară summit-ul de urgenţă al liderilor din zona euro organizat la Bruxelles luna trecută a fost produsă printre altele de pericolul că haosul va cuprinde pieţele financiare dacă Grecia nu primeşte din nou bani. Unul din motivele nespuse ale grabei cu care au acţionat liderii europeni a fost însă nevoia disperată de a încropi un plan înainte de venirea vacanţei. Summit-ul poate fi considerat un succes având în vedere spaţiul limitat de menavră al participanţilor. Este mai mult ca sigur că întâlnirea nu a pus capăt crizei din zona euro, dar liderii europeni s-ar putea să fi făcut destul pentru a nu fi nevoiţi să convoace un alt summit înainte de septembrie.
După 25 de ani, în august 1939, Europa se îndrepta din nou către război. Pe 23 august a fost anunţat, unei lumi şocate, pactul Molotov-Ribbentrop, dintre Rusia sovietică şi Germania nazistă, care a făcut inevitabilă invazia Poloniei şi cel de-Al Doilea Război Mondial. În noaptea de 31 august, Adolf Hitler a ordonat armatei germane să atace Polonia.
Tendinţa crizelor internaţionale de a izbucni în august persistă şi în epoca modernă. Primăvara revoluţionară de la Praga a fost zdrobită când Uniunea Sovietică şi aliaţii pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, în august 1968.
Preşedintele american George H. W. Bush a observat cu siguranţă că este ceva ciudat cu miezul verii. Primii lui trei ani de mandat au fost caracterizaţi de evenimente majore, în luna august. În august 1989, s-a făcut prima breşă în Cortina de Fier, când Ungaria şi-a deschis graniţele cu Austria declanşând şirul de evenimente care a dus la căderea zidului Berlinului o lună mai târziu.
În august 1990, Irakul lui Saddam Hussein a invadat Kuwaitul, iar în câteva săptămâni, Bush şi-a adunat aliaţii şi a pornit primul război din Golf. Un an mai târziu, în august 1991, Bush a anunţat că în URSS are loc o lovitură de stat, iar Mihail Gorbaciov a fost arestat. În doar câteva zile, URSS a început să se destrame.
Dar în lumea occidentală, marile crize financiare au aşteptat în general până în toamnă. Crash-ul de le Wall Street din 1929 şi versiunea miniaturală din 1987 s-au produs în septembrie. Este adevărat că primele semne ale actualei crize au venit printr-o injecţie de lichiditate de la BCE în august 2007. Dar colapsul Lehman Brothers nu a urmat decât în septembrie 2008.
Poate că în zona euro criza va reînvia mai devreme decât au stabilit politicienii.
Lasa un raspuns