VIDEO | Apel către fermieri

Dacă în perioada 1 marie – 16 iunie,  fermierii au putut depune cererile de plată online, până la sfârșitul lunii septembrie, aceștia trebuie să dea și o semnătură pentru a putea fi validate dosarele depuse. În proporție de 97% a fost realizată și această etapă la nivelul județului Maramureș. Câteva restanțe au mai rămas la unii fermieri din zona comunei Bârsana.

În perioada de depunere a cererii de plată, între 1 martie și 16 iunie, cât s-au depus cererile unice de plată pentru suprafață și pentru sectorul zootehnic, a fost, într-o primă fază, perioada stării de urgență, și apoi, în continuare, starea de alertă

Cererile s-au preluat, când s-a putut online sau prin discuții telefonice cu fermierii care au acceptat suprafețele și animalele pe care le au, ca să fie cuprinse în cerere și cererile să poată fi preluate prin sistemul electronic al APIA, ca să se poată închide pentru o prelucrare ulterioară. Actele normative au prevăzut ca ulterior acestei acțiuni, fermierii să semneze cererile de plată, documentele aferente, pentru a fi în regulă din punct de vedere juridic”, menționează Ioan Florin Urs, director executiv adjunct, APIA Maramureș.

Din luna iulie, fermierii au obligația să vină la centrele APIA pentru a avalida o semnătură.

”Noi ne-am organizat din luna iulie și până la sfârșitul lunii septembrie, ca toți fermierii să poată veni să semneze aceste cereri, să fie cât mai la îndemâna lor. Aceștia s-au prezentat la centrele locale, alții la primării, și acolo se deplasează funcționarii APIA, semnând cererea în format electronic, și documentele care stau la baza acesteia”, spune Ioan Florin Urs.

La această dată, din cele aproape 34 000 de cereri, sunt semnate peste 32 500, în proporție de 97%. Au mai răma câțiva fermieri care trebuie să vină să semneze documentele aferente cererii de plată,  printre care și unii fermieri din comuna Bârsana, iar acesta este motivul pentru care centrul local APIA Sighet a lansat un apel către fermieri să se prezintă la sediul primăriei Bârsna unde vor fi și funcționarii APIA.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.