Antrenament al jandarmilor montani  maramureșeni

În perioada 04-06.09 jandarmii maramureșeni alături de colegi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, jandarmi montani din cadrul Jandarmeriei Suceava si Bistrița-Năsăud, instructori de la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș și nu în ultimul rând, personalul din cardul Inspectoratului General de Aviaţie din M.A.I. au desfășurat un antrenament referitor la activitățile de căutare și salvare a persoanelor a căror viață este pusă în pericol în mediul montan. 

Scenariu:”Ca urmare a unor căderi semnificative de precipitaţii în zona de sud-est a judeţului Maramureş, precipitaţii care au depăşit 80 l/mp, pe văile râurilor din Munţii Tibleșului – zona vf. Ţibleş, s-au format viituri, care au afectat grav toate căile de comunicaţii terestre făcând imposibilă deplasarea la sol.  Din apelul primit prin S.N.U.A.U. 112, reiese că un grup de 12 turişti din Marea Britanie care desfăşurau activităţi specifice în zona montană, campaţi în zonă, au rămas izolaţi. Aceştia nu sunt însoţiţi de un ghid montan şi nu cunosc zona în care se află. Din datele comunicate, starea de sănătate a acestora este bună.”

Tema acestui antrenament comun a fost coordonarea și executarea activităților specifice căutării şi salvării persoanelor rătăcite la sol şi din aer, în zone montane, greu accesibile / inaccesibile la sol. Participarea la activitatea de evacuare a persoanelor la cea mai apropiată unitate medicală cu suport aerian din partea Inspectoratului General de Aviaţie din M.A.I.

Scopul antrenamentului fiind pregătirea comună a personalului din structurile cu atribuţii în domeniul montan în vederea asigurării creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor/turiştilor în zona montană şi îmbunătăţirea capacităţii de răspuns /intervenţiei la evenimentele sesizate prin S.N.U.A.U. 112 provenite din zonele montane greu accesibile.

Misiunea de salvare, îndeplinită cu succes, toți turiștii au fost găsiți nevătămați, aceștia fiind transportați cu elicopterul într-o zonă sigură de la poalele Munților Tibleș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.