Analiză bugetară: Care sunt cele mai mari cheltuieli ale CJAS Maramureș

La nivelul județului Maramureș, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș reprezintă unul dintre cei mai mari consumatori de fonduri. Asistența medicală spitalicească este cel mai mare consumatori de fonduri din cadrul CAS Maramureș. Cheltuieli importante reprezintă și medicamentele și materialele sanitare specifice, utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate.

Conducerea CAS Maramureș face o analiză bugetară a instituției, pornind de la contractele cu furnizorii de servicii, pe care le are în derulare.

”Noi suntem unii dintre marii consumatori de fonduri din județ. Nu ne-au fost repartizate prevederile bugetare pentru întreg anul. Noi încă funcținăm pe o medie a trimestrului IV și asta se explică prin faptul că nu s-au elaborat încă reglementările referitoare la contractarea serviciilor medicale pentru 2020. Lună de lună, avem un proces de contractare, furnizorii cu are am fost în contract pe parcursul anului 2019 au optat să-și mențină relația contractuală cu CAS Maramureș în continuare. Avem  708 contracte în derulare. La nivelul lunii ianuarie, din analiza execuției bugetare pot să vă spun că în continuare cel mai mare consumator de fonduri este asitența medicală spitalicească, cam 33% din totalul cheltuielilor pentru serviciile medicale, după care, urmează medicamentele și materialele sanitare specifice, utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate, cam 20%. Pentru medicamente cu și fără contribuții personale,alocăm 17%, din cheltuieli, după care este asistența medicală primară, în jur de 10%”, arată Carmen Prodan, președinte CJAS Maramureș.

Se menține la un procent foarte ridicat cuantumul transferurilor, pentru decontarea influențelor salariale către unitățile sanitare spitalicești, astfel încât, dacă valoarea lunară a contractelor la cele 17 spitale din Maramureș este de 16,9 milioane pe lună, valoarea transferurilor este de 18, 9 milioane pe lună.

”Asta arată că aceste cifre depășesc cu mult valoarea de contract pentru servicii medicale.  Această sumă se orientează doar pentru spitalele publice. Parcurgem această perioadă de transparență decizională pentru că participăm activ la propuneri pentru contractul cadru și normele metodologice”, spune Carmen Prodan.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.